Як можна чинити опір поліції, аби не мати проблем з законом?

Як можна чинити опір поліції, аби не мати проблем з законом?
175378 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні Верховний Суд України пояснив, у якому випадку люди можуть чинити опір поліції так, аби це було згідно з законом вірно? Насправді громадяни мають право чинити опір поліції у тому випадку, якщо це самозахист.

Якщо хтось зі співробітників поліції намагається застосувати до вас надмірне насильство, то ви маєте повне право захистити себе. Це вказано в статті 342 Кримінального Кодексу України. В такому разі ваші дії буде кваліфіковано, як опір діям особи, а отже це буде вважатись повністю законним.

У разі коли людина захищає себе від дій з боку поліції, наприклад, якщо ті намагаються вдарити вас кийком, чи ви просто прикриваєте обличчя від нападу, а поліціянт при цьому падає та ламає собі щось, ви будете вважатись повністю невинним.

Аби відрізняти опір від самозахисту, необхідно розуміти повний контекст того, що відбувається. Адже якщо ви вдарите поліціянта, який просто вас зупинив вас попри те, що ви не скоїли жодних правопорушень, то це вважатиметься нападом на правоохоронця під час виконання службових обов’язків.

Ви можете не виконувати вимоги поліції, якщо вважаєте, що не порушували ту статтю, на яку вони вказують, проте в такому разі вам необхідно буде звернутись не лише до закону, а й до інших правоохоронців, які будуть встановлювати усі обставини подій.

Також самообороною вважається захист власного помешкання. Не в тому разі, звісно, якщо поліція вже показала вам ордер на обшук. А в тому, якщо хтось навмисне намагається заволодіти вашим помешканням ви навіть маєте право на застосування зброї. Нещодавно відбувався суд над чоловіком, який вбив нападника, який намагався захопити його житло, і Верховний Суд України визнав його невинним та виніс виправдувальний вирок за статтею вимушене використання зброї.

Мої відео