Роз’яснення статті 40 ККУ: як притягнути до відповідальності кривдника та захистити жертву?

Роз’яснення статті 40 ККУ: як притягнути до відповідальності кривдника та захистити жертву?
334119 ПЕРЕГЛЯДІВ

У загальній декларації з прав людини (ст. 11) та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (ст. 6) визначають, що кожна особа, яку звинувачують у вчинені правопорушення має право на справедливий процес розгляду справи і поки її вина не доведена, особа не вважається винною.

Як довести вину особи за вчинений злочин?
Особа не може бути визнала винною у вчинені кримінального правопорушення відповідно до статті 40 Кримінального кодексу України, якщо до неї застосовувалися фізичний або психологічний примус.

Якщо злочин був скоєний під примусом, винна особи може бути зменшена або винесений без відповідальності, якщо вона змогла довести, що діяла під примусом, який був такого характеру, що не могла йому опиратися. Однак, наявність примусу повинна бути досить серйозним і об'єктивною обставиною, яка справді не давала особі можливості діяти інакше.

Для доведення вини особи, судом або уповноваженим органом може бути призначена експертиза за для оцінки фізичного та/або психічного стану особи в якому вона перебувала під час вчинення злочину, якщо вину особи буде доведено, то суд призначить покарання відповідно до ступеня тяжкості злочину який вчинила особа.

Мої відео