Міністерство оборони заробляє на харчах для ЗСУ під час війни більше, аніж а мирного часу

Міністерство оборони заробляє на харчах для ЗСУ під час війни більше, аніж а мирного часу
408870 ПЕРЕГЛЯДІВ

ЗМІ заповнили заголовки "про зраду Міноборони". Все через публікацію Юрія Ніколова, до якого потрапила угода Міністерства оборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, дислокованих у далеких від лінії зіткнення Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

Як зазначено в документі - угода вартістю 13,6 мільярда гривень укладена 23 грудня 2022 року. Тому журналіст вирішив порівняти угоду на харчування за 2021 рік у цьому самому регіоні, щоб зрівняти ціни на їжу для солдатів у магазинах, цінами до війни та врахувати інфляцію.

Для порівняння Юрій взяв ціни в магазинах "Сільпо". Міністерство оборони закупляло яйця по 17 гривень за штуку, тоді як ціна в магазинах Києва лише 7 гривень за штуку. Картоплю замовляли по 22 грн за кілограм, а в магазинах вона коштує 8-9 гривень. Куряче стегно замовлялось по 120 гривень за кілограм, а в магазині по 80 грн. І це без врахування надання харчових послуг, оскільки це окреслено в документі як окрема стаття видатків розміром у 30 млн грн.

Порівняння цін МО та цін в магазинах "Сільпо" Джерело: ZN/UA Дзеркало Тижня

До повномасштабного вторгнення ціни в контракті харчування солдатів були такі: яйця по 3,6–3,9 грн за штуку, картопля — 10,56 грн, куряче стегно — 67 грн за кілограм. Якщо враховувати інфляцію, все одно різниця велика, бо зростання цін за рік становило 26,6%. Візьмемо до уваги, наприклад, аномальне подорожчання яєць за рік на 99%, то цьогоріч вони мали б коштувати максимум 8 грн за штуку, а не 17.

Теперішній контракт укладений з ТОВ «Актив компані», у якої податкова служба у 2021 році анулювала свідоцтво платника ПДВ через відсутність поставок і ненадання декларацій.

У 2019 році ТОВ «Актив компані» фігурувало у кримінальному провадженні Нацполіції №12019100100003229. У ньому йдеться, що фірма для участі в тендері на поставку яловичини для установ виконання покарань і слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби буцімто подала підроблений акт, який не відповідав дійсності.

"Вона має всі ознаки "прокладки" і створена пов’язаними з Міноборони особами", - коментують у Центрі протидії корупції.

До повномасштабного вторгнення Міноборони крали на мільярдах, які спрямовувались на поставку харчів для ЗСУ. Ось чому виникали скандали, коли монополіст відштовхував конкурентів навіть з допомогою народного депутата від ОПЗЖ Олександра Пономарьова. Але ціни на закупівлі тоді публікувались у Prozzoro, а отже, ціни сильно не завищували. А після приховання закупівель Міноборони почало закупівлі харчів для солдат у 2 рази дорожче від ринку.

Отже, Міністерство оборони отримало зелене світло на непрозорі закупівлі їжі для військовослужбовців та речового забезпечення. Ось чому маємо ціни, які завищені у 2-3 рази. При цьому Міноборони приховувало інформацію від верховної Ради, відмовляючи в інформації щодо цін на бронежилети, берці та зимовий одяг.

Як відреагувало Міністерство Оборони України щодо ситуації із закупівлею харчів для ЗСУ:

Міністр оборони Олексій Резвніков звернувся до Голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки з проханням невідкладно провести засідання Комітету та заслухати вичерпну інформацію щодо обставин та результатів закупівлі послуги харчування військовослужбовців за участі представників НАБУ та ДБР.

Міноборони готує матеріал до СБУ, щоб провести розслідування неправдивих відомостей, які наносять шкоду інтересам оборони в особливий період. Стосовно процесу та результатів закупівель послуги харчування так само буде проведено внутрішню перевірку.

За словами голови правління громадської організації «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна. найпростішим спростуванням було б заявити, що цифри в контракті - фейк. Але Міноборони про це не наголошувало.

"Міноборони заявило: «Відомості щодо змісту закупівель послуг харчування … розповсюджуються з ознаками навмисних маніпуляцій та вводять в оману». Це, в свою чергу, залізобетонно доводить, що оприлюднений журналістами КОНТРАКТ – СПРАВЖНІЙ", - пише Віталій Шабунін у своєму телеграм-каналі.

Також Олексій Резніков не спростував жодної цифри та жодних висновків з журналістського дослідження.

Теги: Міністерство оборони України, Збройні Сили України,допомога військовим, Корупція,ЦПК
Мої відео