ДОКУМЕНТУВАННЯ ВОЄННИХ ЗЛОЧИНІВ: ЯК МОЖЕ ДОПОМОГТИ СИСТЕМА БПД

ДОКУМЕНТУВАННЯ ВОЄННИХ ЗЛОЧИНІВ: ЯК МОЖЕ ДОПОМОГТИ СИСТЕМА БПД
404915 ПЕРЕГЛЯДІВ

Мама Тараса померла у нього на руках. Хлопчик залишився з молодшими братиком та сестричкою, яких він зміг вивезти з зони бойових дій… Російські військові вбили чоловіка пані Марини, коли той допомагав людям при евакуації… Майже тиждень пані Оксана разом з дітьми сиділа у підвалі, рятуючись від обстрілів. Доки окупанти не пограбували та не підпалили їхній будинок… Такі історії розповідають українці працівникам системи надання безоплатної вторинної правової допомоги, які допомагають документувати воєнні злочини російських окупантів.

«Працівники центрів з надання БВПД проводять правопросвітницькі заходи та інформаційні кампанії серед людей, які перемістилися з зони бойових дій, щодо порядку документування воєнних злочинів. Фахівці системи БПД анкетують таких осіб з метою виявлення потерпілих та свідків воєнних злочинів, надають допомогу у фіксації та переданні даних про воєнний злочин через відповідні платформи Міністерства юстиції України (https://humanrights.gov.ua/) або Офісу Генерального прокурора (warerimes.gov.ua)», – розповіла начальниця управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Наталія Марчук.

Станом на 14 серпня 2022 року працівниками центрів виявлено 205 осіб, які є потерпілими або свідками вчинення воєнних злочинів. З них 109 – потерпіли від воєнних злочинів, 41 свідок воєнних злочинів та 55 – одночасно є потерпілими  та свідками. Найбільше таких випадків зафіксували працівники Ужгородського, Нікопольського та Мукачівського місцевих центрів з надання БВПД.

«Дані про 177 осіб, які надали згоду на інтерв’ювання з метою фіксації основних фактів про подію, були передані органам прокуратури», – повідомила Наталія Марчук.

 

Ваша історія буде почута – повідомте про злочини рф

«Не варто чекати, що потерпілі або свідки воєнних злочинів рф самі прийдуть центру чи бюро правової допомоги та будуть розповідати про пережите. Адже у вимушених переселенців чимало проблем, за вирішення яких вони беруться першочергово. Це  пошук тимчасового прихистку чи нового житла, відновлення втрачених документів, пошук роботи тощо. Наше ж завдання – надати людям правову допомогу та розповісти про важливість збору доказів злочинів рф проти українців», – говорить фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Владислава Стецюк.

Працівники системи БПД проводять зустрічі з внутрішньо переміщеними особами в місцях їх компактного проживання.

«Зазвичай такі заходи проводяться на базі волонтерських центрів, благодійних організацій, у пунктах видачі гуманітарної допомоги. Внутрішньо переміщені особи одночасно можуть отримати правову, гуманітарну допомогу та правову інформацію щодо документування воєнних злочинів», – говорить директор Шосткинського місцевого центру з надання БВПД Микола Гудіма.

Правопросвітницькі заходи для внутрішньо переміщених осіб, які виїхали з регіонів, де ведуться бойові дії, мають свої особливості.  

«Спочатку треба встановити довірливі стосунки, організувати емоційно безпечний простір проведення заходу. Люди, проживаючи важкі травматичні події, потребують найперше відчуття почутості, безпеки. Тоді в них з'являється можливість сприймати інформацію», – говорить заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Віра Іськович.

Під час правопросвітницьких заходів та інформаційних кампаній юристи розповідають про важливість збору та фіксації відомостей від осіб, які були очевидцями або самі постраждали  від воєнних злочинів на території України.

«Ми не тільки говоримо про права внутрішньо переміщених осіб, відповідаємо на найпоширеніші запитання, а й розповідаємо про важливість документування воєнних злочинів. Звісно, людям болісно згадувати весь цей жах, який їм довелося пережити. Але це треба зробити для того, щоб покарати винних», – зазначає в. о. директора Нікопольського місцевого центру з надання БВПД Ніна Петрова.

 

Як проходить анкетування

Наприкінці правопросвітницьких заходів присутнім пропонується заповнити анкети з метою виявлення потерпілих та свідків воєнних злочинів. Анкети заповнюються виключно за бажанням людей. Далі працівник центру конфіденційно спілкується з людиною, допомагає, за потреби, заповнити анкету на відповідній онлайн-платформі, консультує з актуальних правових питань. Також, за згодою особи, її контактні дані можуть бути передані представникам органів прокуратури, які проведуть опитування особи з метою фіксації воєнного злочину. 

«Ми розповідаємо про платформу warcrimes.gov.ua, допомагаємо заповнити відомості, попереджаємо, що потім з людьми зв'яжуться представники прокуратури та потрібно буде дати свідчення про злочин. Також додатково заповнюємо бланки з анкетами, які безпосередньо передаємо в прокуратуру нашого регіону. Інколи психологічно  складно чути такі історії людей», – розповідає юристка Дніпровського бюро правової допомоги №1 Наталія Путненко.

Працівники системи БПД зазначають, що під час збору та фіксації відомостей від осіб, які були очевидцями або постраждали від воєнних злочинів, дуже важливо координувати роботу з представниками інших структур, які долучені до цієї роботи. Адже повторне опитування може бути травматичним для людини, змушує її знову і знову пригадувати пережите.

Фахівець Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Олександр Кузик проводив пошук свідків та постраждалих від воєнних злочинів серед пацієнтів місцевих лікувальних закладів.

«Найголовнішими у комунікації з внутрішньо переміщеними особами, які потенційно можуть бути свідками або потерпілими від воєнних злочинів, вважаю два моменти. По-перше, максимально тактовний підхід до спілкування. По-друге, точне і ґрунтовне встановлення усіх обставин кожної  конкретної події, аби визначити чи є людина свідком або потерпілим. Ми тісно співпрацюємо з органами прокуратури, які проводять документування воєнних злочинів. Фахівці прокуратури мають графік прийому громадян безпосередньо в приміщенні Регіонального центру. Людині не треба кудись їхати, аби надати загальну інформацію про злочин, пройти інтерв’ювання», – говорить Олександр Кузик.

Найчастіше люди, яким працівники системи БПД допомогли зафіксувати воєнні злочини, повідомляли про злочини проти майна (знищення, пограбування, заволодіння, пошкодження, мародерство та ін.) та особи (вбивство, поранення, катування, знущання та погрози, викрадення, умисні тілесні ушкодження, розстріл цивільних, обстріл місць перебування мирного населення, зґвалтування та ін.). Крім того, опитувані стали свідками обстрілів, вторгнення та переміщення ворожої військової техніки, руйнування та пошкодження об’єктів цивільної інфраструктури внаслідок обстрілів та ракетних ударів.

 

Правова допомога – поруч

Практично під час кожного правопросвітницького заходу, який проводиться для внутрішньо переміщених осіб, юристи системи БПД надають правові консультації та роз’яснення.

«Багатьом переселенцям потрібна правова допомога з питань встановлення факту смерті близької людини, відновлення втрачених документів, розлучення, налагодження виплат аліментів. Останнім часом зросла кількість звернень з питань медичного права – люди отримували пільгові життєво важливі процедури, такі як гемодіаліз, опинились далеко від домівки, без документів», – розповідає Віра Іськович.

Дуже часто вимушених переселенців цікавлять питання компенсації за зруйноване житло та інше майно, отримання соціальних допомог та виплата компенсації на оплату житлово-комунальних послуг та інших пільг від держави. Також люди просять проконсультувати щодо трудового права. Багато запитань щодо фінансового забезпечення родин, зокрема державних чи волонтерських програм підтримки громадян, які вимушено покинули свої домівки.

Потерпілі та свідки воєнних злочинів рф також отримують безоплатну правову допомогу під час фіксації відомостей про такі випадки.

«Спочатку ми виявляємо правову проблему, опитуємо людину, пропонуємо варіанти вирішення питання. Потім уже проводимо безпосередньо анкетування. В разі потреби надаємо правову консультацію чи роз’яснення. Також пропонуємо скористатися безоплатною вторинною правовою допомогою для їх представництва у кримінальному провадженні та в суді, якщо у цьому є необхідність», – розповідає директорка Сумського місцевого центру з надання БВПД Валентина Трошечко.

Нагадаємо, що з 2017 року всі внутрішньо переміщені особи, а також особи, які подали заяву на отримання довідки ВПО, отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу. Тобто, ці категорії населення можуть скористатися послугами юристів або адвокатів, які співпрацюють з системою БПД.

«Найчастіші питання, для вирішення яких призначається юрист або адвокат –  встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України, встановлення фактів, що мають юридичне значення (виправлення помилок в документах, встановлення фактів належності документів тощо), визнання батьківства, зарахування періоду роботи до страхового стажу, оскарження випадків незаконного звільнення тощо», – говорить фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатські області Оксана Дудаш.

Крім цього, внутрішньо переміщеним особам надаються контакти національних та міжнародних організацій, які здійснюють пошук людей у полоні, надають гуманітарну та фінансову допомогу тощо.

«Щодня українці потерпають від воєнних злочинів, які чинять військові російської федерації. Система надання безоплатної правової допомоги продовжує надавати правову допомогу людям, які постраждали від наслідків повномасштабних воєнних дій, а працівники центрів постійно підвищують рівень своєї підготовки у сфері документування воєнних злочинів», – говорить Наталія Марчук.

Мої відео