Дерева не ростуть ― ростуть збитки

Дерева не ростуть ― ростуть збитки
184685 ПЕРЕГЛЯДІВ

У лісі селища поблизу Житомира було схоплено правопорушника, що вирубав дерев на суму понад 200 тис. грн. Інспектор з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу разом із громадськими інспекторами схопили чоловіка на гарячому.

Уже декілька тижнів жителі сіл Житомирської області, помічають активну вирубку лісу в різних його частинах. Дерева зникають швидко і ліс залишається голим. Тож заради порятунку лісу, селяни повідомили деталі ситуації екологам та інспекторам області.

Саме під час рейдових заходів трохи далі села Михайлівка було знайдене 18 зрублених дерев породи береза, а також 23 повалених дерева породи вільха. Спеціалістами Інспекції спільно з Головою штабу громадських інспекторів прямо на місці події були проведені заміри діаметрів пнів. Результати обрахунків розміру збитків такі: 208 тис. 454 грн за 41 зрублене дерево.

Щодо самого правопорушника, то він був затриманий і наразі чоловіка намагаються притягнути до відповідальності за скоєне. Його дії ввижаються простим бажанням якнайшвидше заробити легких грошей, проте це і стане його квитком на іншу сторону людяності.

Ознаки кримінального правопорушення, як незаперечний факт, передбачені статтею 246 Кримінального кодексу України. Тож наразі матеріали цієї справи направлено до правоохоронних органів для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань з метою притягнення правопорушника до відповідальності.

Щороку розмір збитків через незаконні вирубки дерев та чагарників в Україні змушують втрачати голову охочих трохи заробити. Торік розмір збитків складав 445 млн грн. І навіть, коли держава отримує компенсацію від правопорушників це не означає, що вони не спробують зробити новий захід на сцену цього бізнесу знову. Тож обсяги вирубаних лісів залишаються на рівні з року в рік і це не може не засмучувати кожного свідомого українця.

Ще у шкільні роки нам розповідали про економічну, екологічну та соціальну роль лісу в життях усіх жителів планети. Проте чому про це стали так часто забувати?

Кількість кисню напряму залежить від дерев, бо, як відомо, одне дерево виробляє кисню вдосталь для трьох людей. Також ліси забезпечують пониження рівня пилу, що в часи підвищення забруднення повітря просто одне із найнеобхіднішого. Як неймовірно важливий елемент роботи лісу можна згадати його причетність до збереження повноводності річок та озер.

Слід згадати про те, наскільки деревна сировина вкрай необхідна для потреб держави. Переробивши деревину, створюють: папір, будівельні матеріали, меблі, деревне паливо, харчові, матеріальні та лікарські продукти. Деревина завжди залишатиметься важливою потребую для економічної складової кожної країни.

До того ж ліси є місцем спокою та порятунку для людей. Про ці місця розповідали наші предки, тут гуляли відомі діячі і про тутешні ліси писали вірші та прози. Тоді ж чому наш народ так бажає нанести майже непоправної шкоди Україні та її населенню?

Відповідь, як завжди, «на поверхні»…

Варто оприлюднювати кожну історію скоєного злочину. Не відпускати правопорушників, допоки чаші терезів знову не перевісять на бік справедливості та бажань народу. Слідкувати за новинами та допомагати повідомленнями в Державні екологічні інспекції тієї чи іншої області.

 

Тільки спільними зусиллями ми зможемо відновити той неймовірний, чарівний та відомий ліс. Варто залишити полотно для написання нових віршів та романів молодими авторами та авторками. Та вдихнути чисте повітря на всі груди і не перейматися можливою загибеллю екологічного стану Батьківщини.

Мої відео