Пропущення шестимісячного строку для прийняття спадщини

Пропущення шестимісячного строку для прийняття спадщини
153787 ПЕРЕГЛЯДІВ

Для прийняття спадщини встановлено строк у 6 місяців, який починається з часу відкриття спадщини (смерті або оголошення особи померлою).
Спадкоємець має право прийняти або не прийняти спадщину. Прийняти спадок можна двома способами: перший — подача заяви до нотаріуса у зазначений строк та у відповідності до закону,
другий — якщо спадкоємець постійно проживав разом із спадкодавцем на час смерті останнього, то він фактично є таким, що прийняв спадщину, якщо не подасть заяву про відмову у цей же 6-місячний строк. Окрім цього, малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину.
В разі пропущення строку прийняття спадщини:
-за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини;
-або звернутись до суду з позовом про поновлення строку для прийняття спадщини (призначення додаткового строку).
Поважні причини пропуску строку для прийняття спадщини суди визначають: тривалу хворобу, перебування спадкоємця тривалий час за межами України, відбування покарання в місцях позбавлення волі, перебування на строковій військовій службі в Збройних Силах України тощо.
Слід звернути увагу що 6 місячний строк встановлений саме для заведення спадкової справи, а процес видачі свідоцтва про право на спадщину жодним строком не обмежений.
Звертайтесь у термін визначений законодавством це збереже Ваш час і кошти!

Мої відео