Неймовірно, проте реально: в Дніпрі знайшли гриби, які можуть рости понад 1000 років!

Неймовірно, проте реально: в Дніпрі знайшли гриби, які можуть рости понад 1000 років!
8883 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні в Дніпрі відрили неймовірну знахідку. Грибники повідомили про відкриття грибу Armillaria ostoyae. І що ж такого в цих грибах, може виникнути питання у багатьох дніпрян. Проте насправді ці гриби є дуже рідкісними. Вони можуть прожити від сотні до тисячі років. А знайшли їх на території верхньодніпровської ОТГ. Крім того, що цей вид грибів славиться тривалістю свого життя, він виділяється ще й своїми габаритами.

В народі його називали раніше опеньок темний, тож згодом ця назва й закріпилась за рослиною. Він має випуклу шляпку червоно-жовтого або коричневого кольору. В центрі в неї більш насичений колір, а от краї вкриті бахромою. Пластинки рідкісні, прирослі, у молодих грибів білувато-жовті, з часом стають пофарбованими більш інтенсивно. Ніжка зазвичай кольору капелюшка, з торочкуватим добре вираженим кільцем і потовщенням біля основи. М'якуш пухкий, білуватий або трохи жовтуватий.

Грибники розповіли про те, що один із таких грибів росте в США. Він розташовується у штаті Орегон. Йому вже майже 2 тисячі років. Також він має звання найважчої істоти на планеті земля. Приблизно вчені порахували, що вага такого грибу може складати від 600 до 35 тисяч тонн. Тож якщо ніхто не зруйнує їхнє місце росту, то, можливо, і в Україні буде знаходитись найбільший гриб у світі. Адже лише у 1998 році вчені змогли довести, що в Америці знаходиться не зрощення багатьох рослин, а єдина цільна структура.

Проте цей гриб є паразитом. Він пречудово вміє розкладати лігнін, що допомагає йому роками паразитувати на деревах та їсти їхні поживні речовини. Тож якими б красивими та унікальними не були б ці гриби, зазвичай їх намагаються викорчовувати, поки вони не вбили дерева, інакше врятувати рослини не можна.

Мої відео