Християнська етика у школах, чи стане цей предмет обов’язковим для всіх учнів?

Християнська етика у школах, чи стане цей предмет обов’язковим для всіх учнів?
74154 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністерство освіти та науки України запропонувало зробити з курсу “Основи християнської етики” або “Біблійська історія і християнська етика” основний шкільний предмет. Вони пропонують його викладати на рівні з українською мовою та математикою. Ставити оцінку за знання предмету та вимагати, аби всі діти його вивчали. Вони дали два тижні всім батькам, аби ті прийняли рішення, після чого буде введено цей предмет, або це питання знімуть з порядку денного. Це внесуть в освітню програму для учнів 5-9 класів.

Проте така пропозиція викликала багато розмов стосовно того, що це порушення прав людини. Адже в Конституції України зазначено, що церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа – від церкви. Тож тепер хтось виступає за те, щоб закон прийняли якомога скоріше, а інші категорично проти того, щоб його прийняли хоча б колись.

У Міністерстві освіти і науки переконані, що релігійні дисципліни можна викладати в школах світської держави. За словами МОН, курси морального спрямування направлені не на релігію, хоча вони й повністю на неї спираються. Вони стосуються питань етики взаємовідносин в сім'ї або спілкування між підлітками.

Міністерство зазначило: "Там вивчаються саме етичні питання, можна сказати, вони перевірені роками, десятиліттями, століттями, тисячоліттями. У нас був курс, який теж вивчався за бажанням батьків, називався мусульманська етика".

Та хоча влада і намагається все пояснити, та люди вважають, що два тижні – недостатній час для прийняття рішення з такого важливого питання. Тому вони сподіваються, що все буде зроблене не поспіхом, а з повним розумінням ситуації. Так, раніше викладали й мусульманську етику, проте це повинно бути так, щоб не зачепити прав жодного прошарку населення.


Мої відео