Жодного мілкого шрифту під час друку! Влада заборонила банкам використовувати мілкий шрифт в угодах!

Жодного мілкого шрифту під час друку! Влада заборонила банкам використовувати мілкий шрифт в угодах!
108762 ПЕРЕГЛЯДІВ

22 січня 2021 року було прийнято постанову № 7 «Про затвердження Положення про додаткові вимоги до договорів про надання фінансових послуг». Національний банк України постановив, що тепер споживачі будуть захищені від всілякого роду махінацій, які постійно використовують банки під час підписання угод. Вони визначили в документі ряд вимог, які будуть обов’язковими до виконання, якщо банк не хоче отримати штраф чи понести відповідальність. В них є три місяці для того, щоб перейти на новий режим. Якщо цього не станеться, то будуть приймати відповідний ряд заходів, зазначений у постанові.

Для того, щоб більше не виникало жодних непорозумінь, банк зобов’язується обов’язково прописувати всі пункти домовленості. Необхідно буде також зазначити в договорі суму вкладу (депозиту), вказати конкретну дату повернення вкладу та інформацію про наявність у банку права продовжити термін дії вкладу (депозиту) і так далі.

Все, що стосується договору заборонено друкувати мілким шрифтом. Вся інформація має надаватись не менше ніж 11 шрифтом. Це допоможе уникнути ситуацій, коли клієнти скаржаться на те, що надруковано занадто мілкими літерами, так, що й не помітиш. Крім того, заборонено включати недобросовісні норми. Позивачі мають повне право звернутися до прокуратури чи суду у разі порушення умов домовленості.

Крім того, має бути чітко прописано пункт про те, що споживач не повинен сплачувати за ті послуги, які банк йому ще не надав. Головним завданням НБУ вважає забезпечення розкриття повної інформації про послуги, права та обов'язки банку та споживача, наслідки невиконання зобов'язань. В НБУ переконані, що таке повне розкриття всіх правил допоможе людям приймати лише помірковані рішення.

Мої відео