Обов’язковий іспит з української мови для всіх, хто працює на держслужбі

Обов’язковий іспит з української мови для всіх, хто працює на держслужбі
97724 ПЕРЕГЛЯДІВ

Минулого року наші держслужбовці ввели законопроєкт, згідно з яким всі робітники мають розмовляти на робочому місці державною мовою. Чинності він набере 16 січня 2021 року. Проте попереджали всіх заздалегідь. Тож тепер, хто не вивчив її може сам себе звинувачувати.

Тепер аби вступити на держслужбу необхідно буде складати спеціальний іспит з української мови. Як коментує Тарас Кремінь: “Насамперед це стосуватиметься тих, хто претендує на державну службу, це будуть і міністри, і чиновники, керівники обласних державних, районних адміністрацій, держпідприємств, прокурори. Тобто ті, хто займатиметься безпосередньо діяльністю, пов’язаною з державною владою”.

Крім того, всі, хто працює у сфері обслуговування повинні будуть обслуговувати клієнтів державною мовою. І лише в тому випадку, якщо клієнт просить розмовляти з ним іншою мовою, якою володіє надавач послуг, допускається використання іншої мови.

Це стосуватиметься і всіх іноземців, які планують отримувати громадянство України. Аби отримати цей документ, їм необхідно буде вивчили нашу мову та скласти іспит, який продемонструє їхні знання.

Тараса обурює той факт, що є деяка група людей, яку не стосується цей закон – це наші депутати. Так, рівність є рівність, за його словами. І зрозуміло, що соціальний статус ніхто не скасовує, проте, як можна людей змушувати говорити рідною мовою ідеально, якщо кожного дня по телевізору, на радіо та в соцмережах ми чуємо, як політики не можуть вільно розмовляти жодною чистою мовою?

Проте, можливо, цього року щось зміниться та народні депутати теж повинні будуть скласти іспит з рідної мови. Проте поки що це питання не підіймалось на жодному засіданні.

Мої відео