Цікавий факт: скільки цього року українці віддадуть за святковий стіл?

Цікавий факт: скільки цього року українці віддадуть за святковий стіл?
108584 ПЕРЕГЛЯДІВ

Науковий центр аграрної економіки України підрахував, що цього року святковий стіл українцям коштуватиме 1706 гривень. Багато це чи мало кожен вирішує, мабуть, сам для себе. Проте, чим зумовлена така ціна?

Вчені підрахували, що вартість святкових страв цього року зросла на 5,3% у порівнянні з минулим. Така різниця виводилась із традиційних святкових страв, які щороку готує більшість українців. Сюди входять: фрукти, овочі, м’ясо, риба, салати, хліб, солодощі та напої.

Вже традицією стало щороку готувати “Олів’є” на Новий рік. Так робили наші матусі, до них бабусі, прабабусі... Цього року 3 кілограми такого салату українцям коштуватимуть 159,37 грн. А це на 13,8 відсотків більше, ніж того року. Тож чим зумовлений такий різкий приріст вартості улюбленого салату більшості сімей? Це зумовлено прирістом цін на найпоширеніші продукті в складі салату: на ковбасу, яка коштує цілих 70 грн. за 0,5 кг, на зелений горошок, вартість якого нині складає 32,50 грн. та ін.

Найбільше зросли ціни на м’ясо, рибу та ковбасу. Вони коштують на 10-30% більше, ніж торік. Загалом за м’ясні продукти цього року доведеться заплатити в середньому 395 грн. І це лише за нарізку, курку та брюшину. Без свинини та яловичини. Вони коштують ще дорожче.

Дорожчими стали і шоколадні цукерки. Які цього року коштуватимуть від 170 грн. за 1 кілограм. А за традиційне шампанське доведеться віддати 100 грн. Якщо ж вам захочеться іншого алкоголю, то відповідно це коштуватиме дорожче.

В розрахунок на 1706 грн. вчені врахували лише середню вартість найрозповсюдженіших страв на Новий рік. Без додаткових делікатесів. З ними вартість буде від 2176 грн. та вище. Тож настав час потихеньку відкладати гроші на святковий стіл.

Мої відео