Вакцина від коронавірусу для українців. А чи реально це?

Вакцина від коронавірусу для українців. А чи реально це?
68382 ПЕРЕГЛЯДІВ

Найважливіший фактор відповіді на це питання – це, звісно ж, фінансування. Коронавірусний фонд на даний момент не здатний впоратися з такою дороговартісною потребою. Вся надія покладається на фінансування наступного року.
Закон каже, що обсяг спрямованих на медицину коштів Держбюджету, має сягати 5% ВВП. 123 млрд грн закладено на охорону здоров’я у 2021-му. Здавалося б, велика сума, проте це всього лише 2,7% того ж ВВП. Заплановані 2,6 млрд грн. на купівлю вакцини теж досі недофінансовані у плані Держбюджету. Більше того, навіть ось цих коштів не вистачить для нормального забезпечення нею.
Одна особа потребує дві дози вакцини. Ціни на неї коливаються від трьох до 20 доларів за одну штуку. При масовій закупівлі можливе зниження ціни, але є одне “але”. Воно полягає в тому, що на даний момент на світовому ринку є великий попит на малочисельний продукт. Висновок цьому є те, що продавець буде диктувати покупцю свою ціну, а бажаючі то знайдуться. Зниження ціни очікується не раніше літа 2021-го.
Вакцинування 65% населення формують колективний імунітет за оцінками ВООЗ. Отже, це 44 млн щеплень (з урахуванням подвійної дози на людину). Середня ціна за штуку на ринку – 7$. Множимо – виходить 308 млн в американській валюті. Можливі кошти допомоги від Європейського інвестиційного банку та Світового банку складають 125 млн $. Це означає, що держава має викласти ще 308 млн $. За теперішнім курсом – приблизно 5,2 млрд.
Цифри можуть змінюватися, але, зважаючи на дану ситуацію, не в кращу для нас сторону. Також отримання вакцини залежить від перемовин українських дипломатів. Все зараз в руках чиновників: і збільшення бюджету на медицину, і вдале його розподілення.

Теги: Коронавірус
Мої відео