Небачена черга: половину протоколів Дніпровська міська ТВК відправляє на уточнення

Небачена черга: половину протоколів Дніпровська міська ТВК відправляє на уточнення
55534 ПЕРЕГЛЯДІВ

Дніпровську міськраду ще зранку 26 жовтня «окупували» члени дільничних виборчих комісій, які не могли здати протоколи з результатами місцевих виборів. Люди не спали більше доби, забезпечуючи волевиявлення виборців. Після чого стикнулися з новою проблемою: повільною роботою Дніпровської міської територіальної виборчої комісії, в якій рахують результати виборів до районної та обласної рад.

На першу годину дня Дніпровська міська територіальна виборча комісія прийняла документи та бюлетені лише від 30 ДВК, а їх 425. За годину протоколи здавали дві-три комісії, не більше. Тому представники ДВК з мішками та коробками бюлетенів днювали й ночували в коридорах, на сходах, в сесійній залі та їдальні міськради.

«Люди прийшли на вибори, відпрацювали за копійки, а хто й взагалі задарма. І треба тепер здохнути у цій столовій? І що, нікого взять у цю комісію, чи зробить дві комісії, чи зробіть чотири комісії?» — обурюється член ДВК №295 Геннадій Корольов.

Ті, хто приїхав здавати протоколи після 11-ї ранку, стояли в черзі на вулиці. Вони не розуміли, що відбувається і що їх очікує всередині. І в усьому звинувачували погану організацію виборчого процесу.

«Дві години чекали, поки за нами машина приїде, хоча все порахували давно», — ділиться враженнями членкиня ДВК №374 Світлана.

«Багато було бюлетенів плюс ще був розподіл по кандидатах, тому, звісно, було складно», — каже помічниця голови ДВК, що розташовувалась у ДДУЗТ, Тетяна Лещенко.

Тим часом, члени міської територіальної комісії їздили додому спати по черзі. А затримку з прийомом протоколів пояснювали некомпетентністю керівників виборчих дільниць на місцях, які через пандемію коронавірусу навчалися дистанційно, тож не змогли без помилок заповнити виборчу документацію.

«Комісія працює 24 години на добу, ми не робимо навіть технічної перерви, що багато комісій собі дозволяють. Ми собі не можемо це дозволити через не зовсім компетентну, не зовсім кваліфіковану роботу дільничних виборчих комісій», — заявив член Дніпровської міської територіальної виборчої комісії Андрій Гусак.

Більше половини отриманих протоколів ТВК відправляла на доопрацювання та уточнення, оскільки вони не відповідали вимогам виборчого кодексу України. А представники комісій просили дати їм номерки з чергою та відпустити додому поспати та поїсти.

Врешті-решт, після 16-ї години представникам дільничних комісій, які були в черзі не в першій сотні, дозволили відвезти протоколи та бюлетені в сейфи, щоб здати їх пізніше — у точно призначені день і час.

 

Теги: протоколи,результати,ТВК,ДВК, Дніпро,члени комісій,черги
Мої відео