Відновне правосуддя для неповнолітніх на Миколаївщини: результати та перспективи

Відновне правосуддя для неповнолітніх на Миколаївщини: результати та перспективи
24250 ПЕРЕГЛЯДІВ

17 укладених угод про застосування програми відновлення, 10 з яких вже виконано, відтак підлітків звільнено від кримінального покарання. Про такі результати пілотного проекту з відновного правосуддя для неповнолітніх на Миколаївщині повідомила директорка Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області Наталія Гнатуша під час онлайн-пресконференції, що транслювалася на YouTube-каналі центру.
Як відзначила керівниця Регіонального центру, з початку пілотування участь в проєкті було запропоновано у 91 випадку, втім згоду на таку участь надали лише у 24. «Певною мірою це пов’язано із необізнаністю в суспільстві щодо механізмів та принципів відновного правосуддя. Відтак, серед ключових завдань наразі маємо максимально поширити інформацію про особливості та переваги цього виду правосуддя. В рамках такого підходу задовольняються як особистісні, так і суспільні інтереси. Зокрема, це інтереси потерпілої сторони, оскільки усувається завдана шкода, інтереси правопорушника, який отримує можливість розпочати життя без клейма злочинця. І, безумовно, інтереси громади і суспільства в цілому, адже конфлікт вирішується мирно і відновлюється стан соціальних зв’язків, які існували до правопорушення», - відзначила Н. Гнатуша.
Під час трансляції розглянули сутність процесу відновного правосуддя та детально зупинилися на реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». А саме умовах застосування та етапах реалізації програми. Зауважимо, що програма застосовується за чотирьох умов. Перша – наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи). Друга – якщо неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин. Третя – визнання неповнолітнім факту вчинення злочину. Четверта – і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у програмі.
Окремо говорили про роль адвоката-медіатора та психолога у програмі відновлення. На медіатора покладено відповідальне завдання - допомогти сторонам досягти порозуміння, налагодити та проводити переговори з метою досягнення примирення. Не менш важливою в реалізації проєкту є роль психолога. Ґрунтовна робота з психологом та проходження програми ресоціалізації дає можливість сформувати у підлітка вміння постановки життєвих цілей та пошуку шляхів їх досягнення у законний спосіб, а також усвідомлювати ситуації соціального тиску та вміти їм протистояти.
На останок було презентовано деякі з успішних кейсів впровадження програми відновлення неповнолітніх на Миколаївщині.
«Один з найбільш яскравих прикладів є історія підлітка з незаможної багатодітної родини. Хлопець хотів підзаробити та згодився на пропозиції розвантажити вагони, очікуючи отримати винагороду за свою роботу. Але не все сталося, як гадалося. Виявилося, що недосвідченістю підлітка скористалися злочинці і хлопця звинуватили у вчиненні злочину за статтею 185 Кримінального Кодексу України – крадіжка. Майбутнє підлітка очікувало не радужне, замість зароблених коштів – позбавлення волі та «клеймо» злочинця. Участь в програмі надала хлопцю другий шанс, можливість обрати правильний напрямок у житті, яке лише починається. Зараз він вже отримав професію та влаштувався на справжню роботу і ми впевнені, що його очікує щасливе майбутнє, в якому не буде місця правопорушенням», - зазначила директорка Регіонального центру.

Запис трансляції доступна за посиланням https://bit.ly/3m5TA1p

Довідково: Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та ГО «Платформа прав людини». Миколаївщина стала однією з шести областей, де минулого року розпочали пілотування проєкту. Він довів свою ефективність, і тепер його поширено на всю Україну.

Мої відео