До 110-ліття Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка на факультеті психології і соціальної роботи відкрили Тренінговий центр

До 110-ліття Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка на факультеті психології і соціальної роботи відкрили Тренінговий центр
206004 ПЕРЕГЛЯДІВ

12 квітня 2024 р. розпочав роботу Тренінговий центр кафедри соціальної роботи, реабілітації та повоєнної адаптації. Центр створено для підсилення практичної підготовки майбутніх соціальних працівників / соціальних педагогів, а також у відповідь на актуальні запити суспільства щодо соціально-психологічної реабілітації осіб, які постраждали внаслідок війни, зокрема ветеранів та членів їхніх родин; профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі; артерапевтичної роботи з дітьми та дорослими тощо.

Урочистості відкрила ректорка університету, докторка педагогічних наук, професорка, членкиня-кореспондентка НАПН України Марина Гриньова: «Відкриття Центру – важливий крок у новому історичному відліку університету, адже саме зараз у ньому розгортається масштабна робота з соціально-психологічної допомоги й підтримки громадян».

На урочисті гостини з нагоди відкриття Тренінгового центру завітали почесні гості: директор Інституту педагогіки НАПН України, віцепрезидент Національної академії педагогічних наук України, доктор педагогічних наук, професор, дійсний член (академік) НАПН України Олег Топузов; академік-секретар Відділення вищої освіти НАПН України, доктор філософських наук, професор Петро Саух; ректор Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України Юрій Бойчук; Голова фракції Полтавської обласної організації політичної партії «ДОВІРА», депутат обласної ради VIII скликання Олег Діденко; голова грузинської діаспори в Полтаві Рамазі Заркуа; директорка Комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Полтавської міської ради Олена Могілевцева; директорка Центру надання соціальних послуг Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області Тамара Білоброва; начальниця відділу сім’ї та дітей Департаменту культури, молоді та сім’ї Полтавської міської ради Вікторія Усова; керівник Громадської організації «Міжнародна антинаркотична асоціація, Полтава» Сергій Федосов та інші шановні партнери та друзі університету.

У церемонії відкриття взяли участь і члени університетської спільноти: перший проректор університету Олексій Гура, проректор з інфраструктурного розвитку та ресурсного забезпечення Віктор Дудник, декани факультетів, очільники та представники інших підрозділів університету, а також майбутні основні відвідувачі Центру – студенти спеціальностей 231 Соціальна робота і 053 Психологія.

Модерувала захід очільниця факультету психології і соціальної роботи, докторка психологічних наук, професорка Світлана Яланська. У зверненні до гостей Світлана Павлівна зауважила, що створення тренінгового центру на факультеті є актуальною подією, адже надзвичайно актуальними й затребуваними нині є послуги, які в ньому надаватимуться.

Привітала гостей завідувачка кафедри соціальної роботи реабілітації та повоєнної адаптації, на базі якої створено Центр, докторка педагогічних наук, професорка Наталія Сайко. Наталія Олександрівна здійснила екскурс в історію започаткування спеціальності «Соціальна педагогіка» (із 2016 року – «Соціальна робота»), окреслила перспективи роботи кафедри, що фокусуються на сфері соціального захисту населення – одній із найбільш пріоритетних у розбудові громадянського суспільства.

Про місію соціального працівника та основні напрями його діяльності йшлося у виступах викладачів кафедри: докторки педагогічних наук, доцентки Валентини Березан, кандидаток педагогічних наук, доценток Лілії Кононенко, Галини Котломанітової, Любові Куторжевської, асистентки Наталії Златопольської. На думку фахівчинь, тренінговий центр є потужним ресурсом для формування професійних компетентностей майбутніх фахівців соціальної сфери з використанням ігрових, консультативних, тренінгових та інших технологій соціальної роботи. Разом із тим, Центр може бути локацією для залучення партнерів кафедри до проведення спільних заходів, соціальних активностей з різними категоріями населення, передовсім – із тими, які постраждали внаслідок війни.

Викладачка кафедри, фахівчиня соціальної роботи Наталія Златопольська презентувала соціальний проєкт «Ми поруч», який під її проводом стартує на базі Центру.

Характеризуючи проєкт, пані Наталія зазначила: «Ми реалізуємо ініціативу, що спрямована на покращення психоемоційного стану, психосоціальну підтримку дітей та дорослих засобами мистецтва, іпотерапії та зеленого туризму». Проєкт реалізується за підтримки Полтавського обласного благодійного фонду «Громадське здоров’я» при фінансуванні благодійної організації «THE TWO WALTERS CHARITABLE TRUST» (Великобританія) спільно з фахівцями кафедри соціальної роботи, реабілітації та повоєнної адаптації. Під час презентації проєкту гості мали змогу спостерігати за гончарною роботою учасників й навіть взяти участь у виготовленні глиняних виробів.

Гості заходу висловили абсолютну підтримку ініціативи короленківців щодо створення тренінгового центру й відзначили високий рівень організації освітнього процесу в університеті, зокрема на факультеті психології і соціальної роботи.

Урочисте відкриття Тренінгового центру відбулося в теплій, творчій атмосфері. Особливо зворушливим було спільне виконання безсмертної «Червоної рути» Володимира Івасюка.

Адміністрація факультету психології і соціальної роботи, викладачі кафедри соціальної роботи, реабілітації та повоєнної адаптації висловлюють щиру вдячність ректорату, передовсім – очільниці університету Марині Гриньовій, за всеосяжну підтримку у створенні Тренінгового центру, а також за сприятливий морально-психологічний клімат у роботі, що надихає на підкорення професійних вершин.

 
Мої відео