ВВП України у жовтні виріс на 10,5%

ВВП України у жовтні виріс на 10,5%
369896 ПЕРЕГЛЯДІВ

Українська економіка демонструє позитивну динаміку навіть попри несприятливі зовнішні чинники.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

За попередніми оцінками Мінекономіки, зростання ВВП у жовтні 2023 року порівняно з жовтнем минулого року становить близько 10,5% [±2%].  У підсумку за січень-жовтень 2023 р. зростання економіки оцінюється на рівні 5,5% у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

«У жовтні зростання ВВП прискорилось до 10,5%. До позитивних факторів, які посприяли зростанню економіки можна віднести  високу врожайність у сільському господарстві й сприятливу погоду, яка забезпечила високі темпи збирання врожаю. Також позитиву додали  стабільна ситуація в енергетиці та робота тимчасового коридору для руху цивільних суден до портів Великої Одеси. Стримуючими факторами зростання економіки залишаються значні руйнування інфраструктури та основних фондів, збереження суттєвих ризиків щодо безпеки, обмеження експортної логістики, повільне відновлення ринку праці, відсутність достатнього власного капіталу, а також доступних кредитних коштів. Але загалом позитивні фактори у жовтні переважили баланс впливу на ВВП», — розповіла Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко.

За словами Юлії Свириденко,  у жовтні найбільш позитивний внесок у ВВП мала сфера послуг, зокрема, сфера державного управління та оборони, фінансування якої є пріоритетним під час війни. На другому місці за впливом на зростання економіки опинилась виробнича сфера, яка хоч і понесла суттєві збитки та руйнування під час війни, але  демонструє стале відновлення.

У Міністерстві економіки зазначають, що промисловість поступово відновлює темпи виробництва в умовах збільшення сировинної бази з боку сільгоспвиробництва, необхідності поповнення запасів вугілля та газу для проходження зимового періоду, стабільної ситуації в енергетиці та інвестиційного попиту з боку бюджетної сфери.

Мінекономіки додає, що на сферу будівництва позитивно вплинуло бюджетне фінансування, яке було направлене на екстрене відновлення пошкодженої внаслідок бойових дій інфраструктури,  та проведення капітальної відбудови на раніше звільнених територіях. Також краще став себе почувати ринок первинного житла завдяки реалізації урядової програми єОселя.

  • Нагадаємо, що раніше Міністерство економіки України повідомляло про заяву першого віцепрезидента Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) Юрген Рігтерінк, що вони разом з Урядом України працюють над створенням критично важливого законопроєкту про корпоративне управління державними підприємствами, який має на меті наблизити законодавство України до міжнародних стандартів ОЕСР. Це допоможе залучити інвестиції в економіку і надходжень в бюджет країни.
  • Також перший  віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко нещодавно виступила  на 7-му Українському жіночому конгресі де заявила, що Уряд підтримує жінок в прагненні досягти  більшої фінансової спроможності та можливості реалізуватись в бізнесі, пропонуючи їм грантові програми, можливості для навчання й перенавчання, впроваджуючи заходи з подолання гендерного розриву в оплаті праці.
  • Окрім цього у Міністерстві повідомляли про обговорення між Україною, країнами ЄС та Республікою Корея пріоритетних напрямків співробітництва.  Це сталось 17 листопада 2023 року в місті Будапешт (Угорщина), під час семінару EIPP “Сприяння інноваційному партнерству між Кореєю та ЄС для стійкої та сталої економіки”, організований Міністерством економіки та фінансів Республіки Корея (МОЕФ) та Корейським інститутом розвитку (KDI), в якому взяв участь заступник Міністра економіки Віталій  Кіндратів.
Мої відео