Мінекономіки ознайомилось з реформою харчування «в дії» у закладах освіти Київщини

Мінекономіки ознайомилось з реформою харчування «в дії» у закладах освіти Київщини
310230 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністерство економіки України взяло участь у третій партнерській зустрічі «Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи».

Про це повідомляє пресслужба Міністерства.

Зазначається, що програми заходу включала відвідини низки закладів освіти Київщини для ознайомлення з «реформою в дії», зокрема, застосування на практиці технологічних моделей організації харчування, як-от базові та опорні кухні, відгуки від колег щодо оновленого меню та інших інновацій, які використовують в школах та садочках Київщини, аби забезпечити дітей здоровою та поживною їжею.

На робочій нараді презентували  стратегію реформи шкільного харчування до 2027 року, основні її напрямки та здобутки 2020-2023 років. Окрім цього, учасники наради мали можливість обговорити побачене та можливість використання досвіду Київщини громадами й закладами в інших куточках країни.

До участі в заході долучилась Перша леді України Олена Зеленська, заступник Керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба та представники Офісу Президента, Голова Київської ОВА Руслан Кравченко та очільники й представники 12 ОДА. Також були присутні представники профільних міністерств та структур, зокрема Міністерства освіти і науки, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, Міністерства економіки, Держпродспоживслужби, Держаудитслужби та  Антимонопольного комітету.

«Наша реформа вже давно не тільки про харчування. Вона про спільні дії. За час спротиву ворогу українці навчилися взаємодії як ніхто у світі. І це найкраща основа для позитивних змін – не чекати готових, а брати участь у їх розробці, як ви зараз. В умовах війни все набуло іншого значення. І реформа шкільного харчування теж. Вона стала ще однією формою українського самозахисту – захисту наших дітей, нашого майбутнього. Маємо дати їм усе найкраще, щоб вони відчули: життя триває, перспектива є, вони потрібні, їх люблять», — сказала дружина президента Олена Зеленська.

Перед спільнотою, яка долучена до впровадження реформи харчування в закладах освіти, постало завдання децентралізованості: кожна область має самостійно розробити свій план змін. Він має враховувати потреби та можливості громад, їхнє бачення того, як має бути організовано процес. На цьому акцентував Орест Степаняк, керівник Національної асоціації громадського харчування та офісу реформи шкільного харчування. 

Враховуючи, що Міністерство економіки є одним із відповідальних виконавців впровадження реформи шкільного харчування в частині механізмів та інструментів здійснення закупівель харчових продуктів чи послуг з організації харчування просто та ефективно, відвідування заходу дозволило на практиці пересвідчитись у ефективній реалізації Стратегії, зокрема щодо здійснення закупівель через електронний каталог Prozorro Market, та обговорити подальші кроки реформи.

Нагадаємо, що раніше у Кабінеті Міністрів України затвердили Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки. Реформа шкільного харчування стартувала у 2020 році з ініціативи першої леді Олени Зеленської. Того ж року уряд ухвалив Постанову про план заходів із реформування системи шкільного харчування.

Робота над Стратегією розпочалася взимку 2023 року, і вже наприкінці лютого документ було відправлено на розгляд Кабінету Міністрів, який затвердив її 27 жовтня.

Тоді ж зазначалось, що ухвалення Стратегії є одним із найважливіших кроків у процесі зміни системи організації харчування в закладах освіти й забезпечення дітей якісною та поживною їжею. На найближчі роки вона має стати дорожньою картою реалізації реформи для всіх її учасників – від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. На основі документа громади можуть розробити регіональні стратегії впровадження змін на місцях. 

Мої відео