Уряд підписав з Хорватією меморандум на 1 млн євро щодо гуманітарного розмінування

Уряд підписав з Хорватією меморандум на 1 млн євро щодо гуманітарного розмінування
354528 ПЕРЕГЛЯДІВ

Уряд Хорватії пожертвував 1 мільйон євро ВПП (ООН), щоб допомогти українським фермерам відновити роботу в регіонах, які найбільше постраждали від вибухонебезпечних залишків війни. Це найбільше пожертвування Хорватії ВПП (ООН).

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

У Міністерстві зазначають, що гуманітарне  розмінування є одним з ключових пріоритетів швидкого відновлення України, оскільки йдеться безпеку людей, відновлення повноцінної роботи агропідприємств, налагодження продовольчих ланцюгів постачання, зокрема, це питання світової продовольчої безпеки, гарантом якої є Україна. Для старту всіх необхідних процесів для швидкого та якісного обстеження і очищення земель Уряд працює над комплексною Стратегією протимінної діяльності із залученням експертизи і досвіду міжнародних партнерів, таких як Хорватія. 

Під час зустрічі Першого віцепрем’єр-міністра України – Міністра економіки України Юлії Свириденко з хорватською делегацією на чолі з Міністром закордонних справ Хорватії Горданом Грліч-Радманом політикиня сказала: «Ми активно працюємо з нашими міжнародними партнерами над тим, щоб запустити ринок гуманітарного розмінування в Україні, закупити спецтехніку, навчити саперів, сертифікувати приватних операторів з розмінування та організувати власне виробництво. Наразі в Україні потенційно забруднені землі налічують 174 тис. кв. км, при цьому ми маємо лише 3 тисячі саперів та 26 машин для розмінування. Ми шукаємо рішення, як правильно розбудувати процес гуманітарного розмінування і повернутися до продуктивного використання територій. Досвід Хорватії в цьому питанні є дуже цінним для нас»

За словами очільника МЗС Хорватії, Уряд Хорватії націлений підтримати Україну в її прагненні очистити землі якнайшвидше, щоб посилити економічну і соціальну галузі. Зокрема, йдеться про підтримку проєкту з локалізації виробництва в Україні спецтехніки з розмінування такими хорватськими компаніями, як DOK-ING та Duro Dakovic Group Plc. Він зазначив, що компанія DOK-ING планує відкрити офіс в Україні. Також наголошується, що для розробки Стратегії протимінної діяльності проведуться експертні зустрічі зі спеціалістами з розмінування.

Окрім цього, 11 та 12 жовтня у Загребі, Хорватія, пройде Міжнародна конференція донорів  гуманітарного розмінування в Україні. Конференція стане платформою для мобілізації додаткової міжнародної підтримки та ресурсів для ініціатив з розмінування в Україні.

Під час зустрічі Хорватії та України сторони підписали Меморандум, присвячений обстеженню сільськогосподарських земель України, їх очищенню від вибухових речовин та безпечному відновленню виробництва агропродукції. Програма також допомагає фермерам відновлювати ґрунти та виробництво продуктів після звільнення земель.

У ході зустрічі Уряд Хорватії пожертвував 1 мільйон євро ВПП (ООН), для відновлення роботи українських фермерів у регіонах, які найбільше постраждали від вибухонебезпечних залишків війни. 

«Ми щиро радіємо цій ініціативі. Фермери Харківської, Херсонської, Миколаївської області першими долучаться до програми. Сподіваюся, що за рік ми зможемо розширити програму і паралельно з тим ми, як Уряд, працюємо, щоб підсилити спроможність наших державних інституцій, ДСНС, інституцій Міністерства оборони. До кінця року ми плануємо збільшити щонайменше вдвічі кількість саперів і машин, і продовжити розмінування звільнених територій, сільгоспземель і лісів», — підкреслила Юлія Свириденко.

Мої відео