Очільник Міненерго назвав основні пріоритети підготовки до опалювального сезону

Очільник Міненерго назвав основні пріоритети підготовки до опалювального сезону
377009 ПЕРЕГЛЯДІВ

Масштабний ремонт, накопичення ресурсів, потужна робота атомної енергетики та нова генерація — основні пріоритети підготовки до опалювального сезону.

Про це заявив Міністр енергетики України Герман Галущенко під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, яке відбулось  під головуванням Президента України Володимира Зеленського в Івано-Франківську.

У своїй промові Президент України зазначив, що енергетика і захист енергетичної інфраструктури від ударів російських терористів – перша ключова тема, яку розглядає засідання. 

«Очевидно, що цієї осені та зими ворог спробує повторити терор проти української енергетики. Маємо бути готові до цього як на державному рівні, так і на рівні кожної громади, кожного нашого міста й села», — заявив Глава держави.

Своєю чергою Герман Галущенко поінформував учасників засідання про ключові пріоритети у процесі підготовки до ОЗП, першим з яких є накопичення енергетичних ресурсів.

«Ми проводимо планові ремонти генерації, відновлюємо ті об’єкти, які були пошкоджені ворогом, а також працюємо над децентралізацією генарції та створенням нових потужностей», — наголосив Міністр енергетики.

Також очільник Міненерго зазначив, що наступної зими, як і протягом попереднього опалювального сезону, основне навантаження буде нести атомна генерація. 

«Протягом листопада і до березня усі  блоки, які є на контрольованій Україною території, будуть працювати на 100%, тим самим ми плануємо забезпечити майже 8 тис. МВт потужності», — повідомив Герман Галущенко.

Він додав, що ремонти атомних блоків відбуваються з випередженням графіка. 

Під час Конгресу Міністр енергетики ознайомив учасників засідання з роботами, які ведуться на об’єктах теплової та гідрогенерації, зазначивши, що планується додати в енергосистему 1,7 ГВт потужності. 

Окремо Герман Галущенко нагадав, що за ініціативою єврокомісара Кадрі Сімсон при Секретаріаті Енергетичного Співтовариства було створено Фонд енергетичної підтримки України. 

«Це ефективний і доступний інструмент, який дозволяє закуповувати енергетичне обладнання згідно з потребами конкретних компаній. Закликаю представників громад звертатися до нас, ми готові опрацьовувати відповідні закупівлі, як вже зробили для Харкова і Києва», — підкреслив очільник Міненерго.

Нагадаємо, що раніше Міністерство енергетики України звернулось до міжнародних партнерів з проханням прискорити закупівлі обладнання, а також максимально швидко ухвалювати рішення, які дозволять українським енергетикам посилити стійкість енергосистеми для проходження наступної зими.

Тоді ж на семінарі учасники  координаційної платформи  ознайомились, чого найбільше потребує український енергетичний сектор для проведення відновлювальних робіт. Як повідомив заступник міністра енергетики України Фарід Сафаров, ситуація в енергетиці залишається складною, оскільки російські військові завдали шкоди енергетичній інфраструктурі протягом минулого опалювального сезону, а також ситуація ускладнилась через недавній теракт кремлівської армії — підрив Каховської ГЕС.

Також заступник міністра енергетики нагадав, що перед Міненерго постало завдання — прискорити та покращити процес підготовки до нового опалювального сезону, який може бути не менш складним, ніж попередній. Слідуючи цьому завданню, Міністерство енергетики спільно з енергетичними підприємствами розробили детальний план ремонтної кампанії, яка нині активно триває на енергетичних об’єктах країни.

Мої відео