Оля Солапанова : фотографиня, що змінює світ крізь об'єктив

Оля Солапанова : фотографиня, що змінює світ крізь об'єктив
332527 ПЕРЕГЛЯДІВ

Оля Солапанова - двадцятидворічна харків'янка, яка є молодою, але перспективною фотографинею. Рідне місто вона залишила невдовзі після початку повномасштабної війни. Минулого року Ольга стала бакалавром прикладної лінгвістики, але вирішила, що за спеціальністю далі працювати не буде, тож на цьому поки зупинилася. 

З переїздом до Києва Оля Солапанова почала розвиватися як фотограф. Раніше вона вже мала справу з фотографією: коли їй було 16 років, знайомий фотограф запропонував їй спробувати познімати на його камеру. Зацікавившись цією діяльністю, вона потім пару місяців знімала репортажні сюжети у парку. І після закінчення сезону роботи там отримала у подарунок камеру. Для неї це був найприємніший, найпрактичніший й найбільш довговічний подарунок в житті.

Проте із вступом до університету Ольга знімала нечасто. Адже їй здавалося, що, навчаючись в університеті, необхідно весь час приділяти йому. Тож обмежувалася зйомкою друзів та членів своєї сім’ї та навіть не думала ставати на шлях до професійної фотографії. Ймовірно, виною цьому стереотип, що ця справа несерйозна і не дасть перспективного майбутнього. І хоча часом Олі це кажуть й досі, вона вже знає, чого хоче. Тож вже рік вона розвивається у цьому напрямі.

За останній рік вона встигла зрозуміти, що бути фотографом - це не тільки про те, щоб робити світлини. Потрібно виконувати й багато інших задач як будь-який звичайний підприємець, який займається просуванням своєї справи та пошуком клієнтів. Хоча і досі мало в кого фотографування сприймається більше, ніж натискання на кнопку.

За час своєї роботи Оля взяла участь у фотоконкурсі, у якому представила свій проєкт з рефлексією на тему втрати домівки й близьких і спроб віднайти стабільність і спокій, які забрала втрата. Конкурс ще не завершено, і за його перебігом можна слідкувати на Інстаграм-сторінці картинної галереї ArtCraftOil (@artcraftoil)

Наразі Ольга робить переважно індивідуальні чи лавсторі зйомки для комерційних замовлень, але також фотографує і для власного професійного розвитку. Мріє стати фотографом високого рівня, який би робив якісний контент. Вона ще не вирішила точно, у якому напрямі бачить себе через умовні 5 років. Поки що вона насолоджується тим, що приносить їй абсолютне задоволення. Це перш за все зйомки людей та спостереження за їхніми щирими емоціями, коли вони бачать себе на фотографіях і кажуть, що закохуються в себе завдяки знімкам. Проте також дуже хочеться робити контент для бізнесу, тому що їй здається, що ми зараз живемо у той час, коли люди все частіше обирають продукти та послуги за візуальною складовою. Тож Ользі хотілося б розвиватися у створенні якісного контенту для бізнесу, який би розвивав смак, а не просто просував певні товари чи послуги.

Після зйомки свого першого проєкту для конкурсу Оля відчула, як це – рефлексувати події навколо крізь зйомку, і зрозуміла, що соціальні проєкти важливі, попри те, чи працює фотограф у комерційній сфері і якими напрямами займається. Це показує його особисте ставлення й відчуття, підсвічує існуючі проблеми, згуртовує суспільство, а в деяких випадках може навіть допомогти розв'язати певну проблему. Тож Ольга і надалі планує розвиватись і в цій сфері, аби приносити користь нашому суспільству. 

Теги: Оля Солапанова,Ольга Солапанова
Мої відео