Арахамія: "Ми наголошуємо, що Міхеіл Саакашвілі - це громадянин України"

Арахамія: "Ми наголошуємо, що Міхеіл Саакашвілі - це громадянин України"
301989 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Ми наголошуємо, що Міхеіл Саакашвілі - це громадянин України. Наш Президент Володимир Зеленський неодноразово наголошував, що ми будемо боротися за кожного громадянина нашої держави, де б це не було», — заявив народний депутат, голова парламентської фракції «Слуга Народу», член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія.

Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Нещодавно Верховна Рада ухвалила постанову №9491, у якій закликала парламенти Європейського Союзу підтримати звернення до Президента Грузії Саломе Зурабішвілі здійснити гуманітарний акт і помилувати громадянина України Міхеіла Саакашвілі.

За словами Давида Арахамії, він є одним із співавторів цієї постанови, а з'явилась вона після опублікованих кадрів Міхеіла Саакашвілі з в'язниці. Йдеться про засідання 3 липня, під час якого експрезидент Грузії та очільник виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеіл Саакашвілі вперше за кілька місяців узяв участь у судовому засіданні - у режимі відеозв'язку. Він виглядав дуже виснажено й сильно схуднув.

"Якщо не знати, хто на відео й фото, то може здатися, що це кадри з Бухенвальду чи Освенциму. Тому складається враження, що грузинська влада намагається фактично вбити у в’язниці третього президента Грузії", — зазначив політик.

Він додав, що питання здоров’я Міхеіла Саакашвілі стурбована не лише Україна, а й інші цивілізовані держави.

«Ми знаємо, що багато європейських країн теж занепокоєні цією ситуацією. Відповідно, головна мета постанови - закликати парламенти інших європейських країн ухвалити подібні документи й закликати Президента Грузії Саломе Зурабішвілі вчинити акт милосердя, зробити гуманний крок і помилувати Міхеіла Саакашвілі», — підкреслив парламентарій.

Також Давид Арахамія наголосив, що зараз надзвичайно важливо дозволити Саакашвілі лікування за кордоном, щоб він залишився живий. 

 «Ми наголошуємо, що Міхеіл Саакашвілі - це громадянин України. Наш Президент Володимир Зеленський неодноразово наголошував, що ми будемо боротися за кожного громадянина нашої держави, де б це не було», — сказав голова парламентської фракції «Слуга Народу».

За словами політика, у питанні гарантій безпеки від держав G7 важливим завданням є змістовне наповнення самих двосторонніх договорів. Тому одним із надзвичайно важливих досягнень під час саміту НАТО у Вільнюсі стало оголошення державами «Великої сімки» декларації щодо гарантій безпеки для України, які зараз розроблятимуться на двосторонній основі.

Окрім великої робочої групи, над декларацією працював і Офіс Президента України. На це витратили понад рік роботи.

"На двосторонній основі держави-партнери на перехідний період перед членством України в Північноатлантичному альянсі нададуть нам гарантії безпеки, що дозволить захищати країну більш ефективно, а також отримувати мілітарну та фінансову допомогу", — сказав Давид Арахамія.

Як зазначив політик, після розробки двосторонніх договорів про гарантії безпеки, необхідна буде ратифікація цих документів на рівні парламентів.

За його словами, для України це звичайна процедура, адже майже на кожній сесії Верховної Ради політики мають якусь ратифікацію. Тут надзвичайно важливим завданням є змістовне наповнення самих договорів, і їм необхідно виборювати максимально конкретний зобов’язуючий характер тексту угод. Водночас він запевнив, що для такої роботи Україна має і спеціалістів, і намагання й волю, щоб швидко рухатися в цьому напрямку.

Також щодо ситуації з Саакашвілі висловився голова парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережка.

«Ми розраховуємо на такий акт гуманізму з боку Президента Грузії з огляду на важкий стан здоров’я Міхеіла Саакашвілі. Ухвалена постанова підкріплює зусилля української дипломатії в напрямку захисту нашого громадянина, який опинився в дуже важкій ситуації та здоров’ю якого загрожує велика небезпека», — заявив депутат.

Мої відео