Як українців навчають підтримувати ментальне здоров’я на робочому місці

Як українців навчають підтримувати ментальне здоров’я на робочому місці
425685 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Україні зараз реалізовують Всеукраїнську програму ментального здоров’я “Ти як?” за ініціативою першої леді України Олени Зеленської. У рамках цієї програми Міністерство економіки спільно з Держпраці та Держслужбою зайнятості створюють проєкт з психосоціальної підтримки українців на робочому місці. На першому етапі фахівці цих служб проходитимуть  спеціальне навчання, щоб згодом фахово пояснювати роботодавцям, що турбота про персонал та його ментальне здоров’я – це інвестиція, а не витрати. Водночас Служба зайнятості працює над  створенням системи well-being, яка спрямована на залучення та утримання кадрів.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

За словами Першого віцепрем’єр-міністр України, міністра економіки Юлії Свириденко, через вторгнення російської федерації на територію України дуже багато людей живуть у тривожному стані, що впливає на продуктивність та якість роботи.

“Через повномасштабне російське вторгнення переважна більшість українців уже майже півтора роки живе у стані тривоги. Це дуже негативно впливає на кожного з нас, також на нашу продуктивність та якість нашої роботи, а відповідно на економіку країни. За даними Міжнародної організації праці, втрата продуктивності через порушення психічного здоров’я щороку обходиться глобальній економіці в трильйон доларів”, — наголосила Юлія Свириденко.

Перший віцепрем’єр-міністр України, міністр економіки зустрілась з Першою леді Оленою Зеленською на засіданні Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я, де повідомила, що 384 фахівці Держпраці вже пройшли відповідне навчання. Ба більше, Служба зайнятості підготувала модульні навчальні програми про ментальне здоров’я. А на тренінговій  платформі “24/7” Центру підвищення кваліфікації доступні матеріали зі стресостійкості та профілактики емоційного вигорання. Ці напрацювання є максимально актуальними в контексті підтримки ветеранів та їхньої інтеграції у цивільне життя і повернення до цивільних професій. 

У Міністерстві економіки зазначають, що загалом у межах проєкту “Інвестування в людський капітал: психосоціальна підтримка на робочому місці, професійна стійкість” протягом 2023-2024 років планують охопити понад 8,6 мільйона працевлаштованих українців та 700 тисяч безробітних. Насамперед психологічна допомога надаватиметься ветеранам, людям з інвалідністю, працівникам з дітьми, неповнолітнім, евакуйованим з тимчасово окупованих територій. 

Юлія Свириденко додала, що світовий досвід показує, як догляд за ментальним здоров'ям впливає на роботу.

“Світова практика свідчить, що в тих країнах, де люди опікуються своїм ментальним здоров’ям, працівники менше хворіють, якісніше працюють та більше заробляють. Від цього у виграші також бізнес та держава. Для України – це вкрай важливо. Адже у найближчі роки нас чекає масштабна відбудова країни, а для цього нам потрібні світлі голови та працьовиті руки наших людей”, — підкреслила Перший віцепрем’єр-міністр України, міністр економіки.

Наголошується, що супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олени Зеленської забезпечує Координаційний центр з психічного здоров'я при Кабінеті Міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада Кабінету Міністрів України.

Мої відео