Як Україні вдалось успішно пройти опалювальний сезон?

Як Україні вдалось успішно пройти опалювальний сезон?
436558 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вугледобувні підприємства, які брали участь у програмі ПСО відіграли велику роль під час опалювального сезону 2022-2023 року. За словами міністра енергетики України Германа Галущенка, рішення про вугільне ПСО посилило безпеку постачання електроенергії та подальшого проходження опалювального сезону, який виявився найскладнішим в історії України. Так Україні вдалось пройти сезон без закупівлі імпортного вугілля та забезпечити потреби теплової генерації.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Зазначається, що державне підприємство «Укрвугілля» повернуло національному оператору системи передачі НЕК «Укренерго» усі кошти, надані як безвідсоткову поворотну фінансову допомогу для забезпечення потреб виробників електроенергії. 

За останній перерахунок 1 червня 2023 року «Укрвугілля» заплатило 499,9 мільйонів гривень. Якщо говорити за суму, сплачену компанією у період з 15 лютого 2023 року, тоді загальна цифра складатиме близько 2, 5 млрд. гривень. Повернення, як і передбачалося договором, здійснювалося згідно з укладеним графіком та з коштів, які надходили від підприємств теплової генерації за отримане вугілля.

У липні 2022 року Урядом було схвалено постанову № 838 «Про покладення спеціальних обов’язків на оператора системи передачі для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії», якою на НЕК «Укренерго» було покладено обов’язок надати ДП «Укрвугілля» безвідсоткову поворотну фінансову допомогу для придбання вугільної продукції за ринковою ціною, але не більш як  2,5 млрд гривень. 

Також відповідно до цієї постанови ДП «Укрвугілля» уклало договір поворотної безвідсоткової фінансової допомоги з Укренерго та договори на постачання вугільної продукції з виробниками електричної енергії на умовах відтермінування платежу. Купівля вугільної продукції здійснювалося у вітчизняних виробників в обсягах та за характеристиками, визначеними відповідними виробниками електричної енергії. З серпня по жовтень 2022  року було поставлено 448,6 тисячі тонн вугільної продукції. 

Кошти перераховувались згідно із заявками Укрвугілля після фактичного відвантаження вугілля на адресу енергогенеруючих підприємств із додаванням усіх підтверджувальних поставку рахунків та актів. Таким чином 1 грудня 2022 року вугледобувні підприємства, які брали участь у програмі ПСО, отримали кошти за відвантажене вугілля в повному обсязі. 

«Рішення про вугільне ПСО було важливим для посилення безпеки постачання електроенергії та подальшого проходження опалювального сезону, який виявився найскладнішим в історії України, адже ворог намагався позбавити українців тепла та світла. Завдяки цьому нам вдалося пройти сезон без закупівлі імпортного вугілля та забезпечити потреби теплової генерації»,  — підкреслив міністр енергетики України Герман Галущенко. 

На думку Галущенка вчасне повернення коштів та виконання умов договору ДП «Укрвугілля» тільки підтвердило правильність та своєчасність зазначеного  рішення.

Нагадаємо, що раніше представники України та Швеції зустрічались для обговорення напрямків подальшої співпраці між країнами. Зокрема, йшлося про обмін досвідом у сфері енергетики. Заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков вважає, що Україна може стати кластером «чистих» енергетичних технологій, якщо отримає потрібні інвестиції та досвід, який є у Швеції.

Теги: російські обстріли ,вугілля,опалювальний сезон,Міністерство енергетики,Міністерство енергетики України,Герман Галущенко ,Міністр енергетики ,Міністр енергетики Галущенко,Міністр енергетики Герман Галущенко
Мої відео