Злий російський жарт або неготовність позбутись росії з Радбезу ООН

Злий російський жарт або неготовність позбутись росії з Радбезу ООН
338850 ПЕРЕГЛЯДІВ

На своїй сторінці у Twitter голова Офісу президента Андрій Єрмак написав: "Дуже показово, що у свято однієї терористичної держави друга терористична держава починає головувати в РБ ООН. Це не просто ганьба. Це черговий символічний удар по заснованій на правилах системі міжнародних відносин".

Такою була реакція голови ОП на головування російської федерації у Раді Безпеки ООН.

З 1 квітня країна-терористка розпочинає місячне головування у Радбезі, так само як у лютому 2022 року.

Навіть уявити складно, якби подібне почулось десь на вулиці. Схоже на злий російський жарт. Проте це реальність у якій доводиться жити.

Не дивлячись на тисячі жорстоких злочинів, що вчинила росія на території України, ані ордер на арешт володимира путіна не зупинили членство російської федерації в Раді Безпеки ООН. Ба більше, країна-агресорка стала очільницею Радбезу.

Хоча постійний представник України в ООН Сергій Кислиця вважає, що наразі Рада Безпеки знерухомлена та не здатна запобігати конфліктам, все-таки існує можливість відсторонити участь росії з Ради. Проте, як кажуть експерти з міжнародного права у програмі «Час Time» української служби Голосу Америки, країни-учасниці не готові застосувати правову процедуру для відсторонення рф від голосування.

Представники Сполучених Штатів в ООН теж неодноразово критикували дії росії, але щодо виключення країни з членів Радбезу вони відповідали обережно.

Постійне представництво США очікує від росії професійності під час свого головування у квітні, водночас росія може використовувати своє місце для поширення дезінформації, чого теж чекають від рф.

«На жаль, Росія є постійним членом Ради Безпеки, і не існує міжнародно-правового шляху, щоб змінити цю реальність», — повідомило постійне представництво США в ООН.

Видання «Голос Америки» також намагалось отримати коментар від шести постійних представництв, але журналістам відмовили.

Раніше було згадано, що існує правова процедура, що відсторонила б російську федерацію від голосувань в Раді Безпеки ООН.

Наприклад, доктор юридичних наук, професор Кембриджського університету Томас Ґрант вважає, що заборона на присутність певного представника могла б відсторонити росію з Радбезу.

За його словами, у минулому для фактичного відсторонення процедуру не використовували, проте вона існує та доступна для застосування. Це працює так: одна країна-учасниця висуває заперечення щодо присутності того, чи іншого представника країни, а Рада розглядатиме це питання.

Ґрант уточнює, що для ухвалення рішення необхідно дев‘ять голосів. Але раніше така процедура не застосовувалась, оскільки одного разу це використається проти росії, а пізніше може зіграти проти них.

Професор Єльського університету Джеффрі Сонненфельд сказав: «Зараз ми взялися за дипломатичний фронт, коли зрозуміли, що Росія вдруге головуватиме в Раді Безпеки 1 квітня. Цей день у багатьох країнах світу є Днем гумору. І це здається сумним і трагічним жартом, що країна-агресор, яка повинна була б взяти самовідвід, буде головувати в Раді Безпеки»

Він додав, що російська федерація, як спадкоємиця Радянського Союзу, отримала місце в Раді Безпеки ООН.

Таку ж думку висловив міністр закордонних справ Литви Мантас Адоменас та додав, що росія використовує свій імунітет постійного члена Радбезу, щоб порушувати статут ООН. Він називає це «юридичним глухим кутом», тому що росія має право ветувати рішення Ради.

Мантас Адоменас вважає, що вихід із ситуації є, але якщо інші країни-члени реформують Раду Безпеки ООН. За рахунок розширення Ради, а також обмеження прав для російської федерації маніпулювати органом, постійні представники інших країн збережуть довіру до ООН.

Теги: Генасамблея ООН,Рада Безпеки ООН, Росія, Російська агресія , війна в Україні,МКС, Україна
Мої відео