Швейцарський нейтралітет поступово зникає

Швейцарський нейтралітет поступово зникає
318447 ПЕРЕГЛЯДІВ

Починаючи з ХІХ століття Швейцарія зберігає нейтральний статус серед будь-яких війн, тому не постачають нікому зброю вже понад 200 років.

Хоча за історію існування країни її дорікали за співучасть із нацистами, оскільки уряд дозволяв перевозити військові вантажі своєю територією. Також Швейцарія вела торгівлю з Німеччиною та зберігали нацистське золото у швейцарських банках, а ще відмовлялися пускати до себе єврейських біженців.

Або, наприклад, країна не є членом НАТО, але приєдналась до деяких програм Альянсу і допомагала миротворцям у Боснії та Герцоговині.

Швейцарія навіть проігнорувала вступ до ООН [Організація Об'єднаних Націй], оскільки уряд боявся, що їх змусять запроваджувати економічні санкції. Але у 2002 році ситуація змінилась, як і погляди Швейцарії, коли країна стала членом ООН, а також стала підтримувати міжнародні санкції.

Однак підтримку України довелось чекати довго.

Наприклад, одна з палат парламенту Швейцарії негативно відреагувала на пропозицію послабити заборону на реекспорт боєприпасів.

У парламенті пропонувалось внести зміни до закону про нейтралітет і дозволити постачання зброї та боєприпасів у зони конфлікту. Головна умова — визнання Радою безпеки ООН існування агресивної війни та засудження країни-агресорки. У ситуації з Україною це вважається неможливим, оскільки так звана росія має право вето у Радбезі ООН, що фактично не змінило б ситуацію.

Інший вихід із ситуації — теж саме зробить Генеральна асамблея ООН, але й цю ідею депутати відхилили.

Рішення Швейцарського уряду утилізувати 60 справних зенітно-ракетних комплексів Rapier викликало негативну реакцію серед політиків.

Член Національної ради Швейцарії від «зелених лібералів» Франсуа Пуанте сказав: «Абсурдно, що ми відмовляємося від оборонної зброї».

Навіть там, де їхній вплив дійсно міг би допомогти Україні, Швейцарія вагалась діяти. Так, 15 лютого 2023 уряд не конфісковував заморожені російські активи, пояснюючи це тим, що це порушить Конституцію країни. Федеральна рада надіслала запит для вивчення правової ситуації щодо заморожених активів представників країни-терористки, як висновок, це суперечить Конституції країни тому нічого з активами не вдіяти.

У заяві робочої групи під керівництвом Федерального управління юстиції йшлось, що примусове позбавлення власності приватних активів законного походження без компенсації є неприпустимою за швейцарським законодавством.

"Конфіскація заморожених приватних активів суперечить Федеральній конституції та чинному правовому порядку і порушує міжнародні зобовʼязання Швейцарії", — сказано у заяві.

І довгий час країна залишалась під нейтральним прапором. Допоки швейцарські бронеавтомобілі класу Eagle I виробництва швейцарської компанії Mowag не опинились під Авдіївкою. Вперше їх помітив іспанський фотограф Хосе Колон, який неподалік Бахмуту зумів сфотографувати їх. Хоча зарано говорити, що Швейцарія приєдналась до підтримки України, оскільки невідомо яким чином цей транспорт опинився біля Бахмуту.

Натомість видання Reuters повідомляє, що Швейцарський суд засудив банкірів з росії та Швейцарії за недбалість у фінансових операціях. У матеріалі йдеться, що вони допомагали путінському другу Сергію Ролдугіну переказувати мільйони франків через швейцарські банки. Йдеться про суму близько 30 мільйонів франків.

А найбільшим зрушенням стало приєднання країни до 10-го пакета санкцій Європейського Союзу проти країни-агресорки.

Згідно з інформацією, опублікованою на сайті федерального уряду Швейцарської Конфедерації, громадянам російської федерації заборонено працювати операторами критичної інфраструктури та у керівних органах власників.

До того ж до росії буде заборонено експортувати товари, які сприяють військовому та технологічному вдосконаленню або розвитку сектора оборони та безпеки. Це все може свідчити про те, що Швейцарія зайняла активну позицію у підтримці України у війні проти країни-терористки.

Теги: Швейцарія, Україна, війна в Україні,Міжнародна підтримка,підтримка України, Російська агресія
Мої відео