Здійснюється мрія Лукашенка: Росія розмістить у Білорусі ядерну зброю

Здійснюється мрія Лукашенка: Росія розмістить у Білорусі ядерну зброю
336210 ПЕРЕГЛЯДІВ

Президент Росії Володимир Путін заявив, що до 1 липня Москва завершить будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї на території Білорусі. За його словами, йдеться не про передачу ТЯЗ, а про розміщення, що не порушує Договір про нерозповсюдження ядерної зброї.

Путін сказав, що приводом для такого рішення стала заява Великобританії про передачу Україні снарядів із збідненим ураном. Вже на початку квітня Росія розпочне навчання білоруських екіпажів роботі з переобладнаними для застосування тактичної зброї літаками. Носієм може бути також комплекс “Іскандер”: його вже передано Білорусі. “США роблять це протягом десятиліть. Вони розмістили вже давно на території своїх країн-союзників, країн НАТО, у Європі свою тактичну ядерну зброю. Ми домовилися, що ми зробимо те саме”, - заявив російський президент.

Путін також наголосив, що про це давно просив Олександр Лукашенко. Керівник Білорусі неодноразово публічно висловлював жаль про те, що в середині 1990-х ядерну зброю було вивезено з країни і вона стала без'ядерною державою. Востаннє на цю тему він міркував у лютому цього року в інтерв'ю низці ЗМІ. "Найсучасніша зброя стояла тут. Ми її вивели замість гарантій американців, європейців і росіян, що вони ніколи не будуть зазіхати на наш суверенітет і незалежність, ніколи не застосують до нас економічних санкцій. Там так прописано. Вони на це наплювали, розтоптали, застосовують проти нас санкції. Душать, де тільки можливо, порушуючи той договір. Якби у нас була ця ядерна зброя, вони б з нами так не розмовляли", - заявив Лукашенко. При цьому він підкреслив, що йдеться саме про тактичну ядерну зброю: “Стратегічну ядерну зброю не потрібно. Ми не збираємося завдавати удару Америці і навіть європейським країнам”.

В американському Інституті вивчення війни, коментуючи заяву Путіна, зазначили, що ризик переростання війни в Україні в ядерну залишається вкрай низьким: “Росія вже давно має ядерну зброю, здатну вразити будь-яку мету, яку могла б вразити тактична ядерна зброя, що базується у Білорусі” . У ISW вважають, що путінська заява – це чергова інформаційна операція, спрямована на те, щоб зламати рішучість Заходу.

За матеріалами Теlegram каналу NewsPrice

Теги: Путін, Лукашенко, ядерна зброя,Російське вторгнення в Україну
Автор: NewsPrice
Мої відео