Фонд "Маша" – коли впізнаваність на користь

Фонд "Маша" – коли впізнаваність на користь
303639 ПЕРЕГЛЯДІВ

Днями тема прав жінок знову була піднята у соціальному дискурсі, особливо після нещодавньої резонансної справи про зґвалтування дівчат. Люди знову задумалися про те, що взагалі-то жінки – це не власність чоловіків, своїм тілом та розумом жінка може розпоряджатися тільки сама, а активна згода (тобто згода усвідомлена та без впливу будь-яких обставин, що примушують її надати) – це єдиний варіант, після якого може відбутися статевий акт. Але теми домашнього та сексуального насильства все ще табуйовані у суспільстві, а у випадках, коли жінка все-таки звертається до правоохоронних органів – дуже часто вона може почути такі жахливі слова, як "сама винна". Суспільство поки так і не навчилося ставити знак "=" між випадками зґвалтувань та іншими злочинами, де подібні слова жертва точно не почула б. Ніхто не додумається сказати родині людини, що стала жертвою вбивці, що вона сама винна. Так само ніхто не скаже людині, яку обікрали, мовляв "сам винен, що жив так, що хтось захотів вкрасти у тебе твої речі". Це щось із абсурдних варіантів, хоч насправді і можливих. Але жінки чують таке постійно. Жертви насилля постійно відчувають тиск і потім ще й отримують звинувачення. У той час як допомогу – ні. Тому фонд "Маша" вирішив взяти все у свої руки та надавати цю допомогу, підтримуючи жінок, що пережили насилля.

Благодійна організація "Фонд Маша" була створена у 2020 році. Заснована для допомоги жінкам, що постраждали від різних проявів насильства, ця організація сприяє розвитку нульової толерантності до домашнього насильства в принципі. Протидія цьому суспільстві та просвітництво щодо цього питання – це один із головних напрямків, над яким потрібно працювати. І тут роблять це, слідуючи своїм цінностям. До них в організації відносять безпеку, тобто суб'єктивне невід'ємне право, що є основою життя, взаємодопомогу та взаємопідтримку, які для соціального благополуччя суспільства є одними з основ,  інновації, тобто вивчення можливостей і максимально швидка реакція на потреби за допомогою використання сучасних інформаційних технологій, а також довіру та чесність, тобто не просто прагнення, а зобов'язання діяти етично, прозоро та доброзичливо.

Відновлення емоційного та психологічного ресурсу, забезпечення базових матеріальних потреб, соціалізація та підтримка, а також допомога в перекваліфікації та освоєнні нових навичок – все перераховане є тим, що роблять у цій організації. Таким чином тут сприяють відродженню жінок заради відродження України. І це можливо через те, що цей фонд використовує всі можливі варіанти для просвітництва людей стосовно проблеми. Так, однією із засновниць є Марія Єфросиніна – українська телеведуча та громадська діячка, що постійно піднімає проблему гендерної нерівності та боротьби з насильством. Вона досить давно у благодійності, адже благодійний захід "Charity Weekend" також був заснований з її допомогою. Тому фактично свою популярність вона використовує задля допомоги жінкам, що є дуже правильним рішенням. Співзасновниці цієї організації також є успішними та досить відомими жінками, а у команді працюють жінки, що поза діяльністю фонду є справді професіоналками своєї справи.

Ця організація має кілька важливих та цікавих проєктів, що допомагають саме зараз. У воєнний час фонд зосередився на наданні гуманітарної допомоги жінкам та дітям, а також людям з інвалідністю та людям похилого віку. Допомога із евакуацією та продовольчими товарами, а також медикаментами та засобами гігієни – її надають тут. Причому немає різниці, в якій області проживають ті, хто потребують допомоги – у будь-якому випадку вона буде надана. Так, наприклад, за допомогою платформи "Українська біржа благодійності" було зібрано понад мільйон гривень на реабілітацію жінок та дітей, які постраждали під час війни. В рамках цього проєкту діти та сім'ї, що постраждали, мали роботу з психологами, групові заняття та різні види терапії, що допомагали стабілізувати стан. А після надання психологічної підтримки продовжувався і супровід тих, кому це було потрібно. Цей проєкт було розраховано на мешканців кількох областей, що найбільше постраждали від війни та де проходили активні бойові дії. Але окрім такої ініціативи наразі існує й проєкт, що допомагає маленьким українцям, які, поки що, точно не в змозі отримати психологічну підтримку – вони просто ще не говорять. "Від великих сердець – для маленьких" – саме таку назву має ініціатива, що спрямована на підтримку дітей від 0 до 3 років. У його рамках створюються бокси за віковими категоріями, в яких є все необхідне для того, щоб дитина цілий місяць могла жити спокійно. Але загальна вартість лише тисячі боксів – це 7 мільйонів гривень. Тому підтримка від благодійників дуже потрібна. До речі, цікавим нюансом є те, що кожен благодійний внесок, надісланий у фонд, партнер проекту Visa подвоїть. Таким чином навіть невелика підтримка у результаті стане великою справою.

Ще один важливий проєкт – це "Незламна мама". Стабілізувати емоційний стан жінок та дітей зараз дуже важливо. І так, фактично це дуже схожий на один із попередніх проєкт, але його втілення було модернізовано. Тепер це офлайн-табір, розміщений у Карпатах, де щоденно надається терапія та проводиться інтенсивна робота із психологами. Понад 80-х спеціалістів було залучено до цієї ініціативи, а лише за 2022 рік було прийнято понад 1000 жінок та дітей. У 2023 році організація планує збільшити це число мінімум удвічі. І тому, звісно, підтримка благодійників їм також дуже сильно необхідна.

Окрім цього існує й ініціатива для дівчат-підлітків, де кожна учасниця може пройти курси самозахисту та сесії з психологом. "Смілива" – так називається цей проєкт. Підлітки дуже легко піддаються впливу і часто пропускають ті "перші дзвіночки", що вказують на будь-яку форму насильства. І якщо вчити їх розпізнавати це – можна знизити кількість жертв домашнього насильства. Пріоритет в участі надається дівчатам, що найбільше постраждали від повномасштабної війни. Така допомога є дуже необхідною зараз, адже вміти захистити себе дуже важливо. Тому те, що існує така ініціатива – це чудово.

Організація вже змогла підтримати велику кількість жінок та дітей, понад 400 тонн гуманітарної та медичної допомоги було відправлено, а понад 1200 жінок та дітей отримали психологічну підтримку. Але без благодійників це було б складно втілити в реальність. Стати благодійниками можемо і ми. Дуже легко можна допомогти на сайті, де є велика кількість варіантів для благодійних внесків. Жінки приносять в цей світ нове життя. І їх підтримка сприятиме зростанню здорової та успішної нації. Тому допомагаймо, щоб жінки могли відродитися так само, як відродиться Україна.

Мої відео