Чому відбуваються звільнення в таких великих масштабах та хто наступний піде у відставку?

Чому відбуваються звільнення в таких великих масштабах та хто наступний піде у відставку?
330013 ПЕРЕГЛЯДІВ

19 січня з‘явилась інформація, яку поширив у своєму телеграм-каналі нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк. Він сказав: «Говорять, що у нас скоро будуть новини про кадрові рішення в ОП [Офісі президента]. Я б сказав «великі новини».

24 січня в Офісі президента дійсно почались великі кадрові перестановки. Першопроходцем став заступник голови ОП Кирило Тимошенко, за ним під звільнення потрапили ще п‘ять керівників ОДА та чотири заступники міністрів. Сюди ж можна внести звільнення колишнього радника ОП Олексія Арестовича. А також із нещодавніх, із керівної посади у «Слузі народу» звільнили та виключили з партії Миколу Тищенка. який поїхав до Таїланду зустрічатись з виборцями.

Протягом останніх днів вже десяток топпосадовців з різних структур втратили свої посади. Найбільш обговорювана відставка — звільнення Кирила Тимошенка, який спочатку називав це «чутками з телеграм-каналів», а потім написав заяву про звільнення.

23 січня Президент України Володимир Зеленський задовольнив заяву Тимошенка. Наступного дня Кабінет Міністрів повідомив про звільнення п‘яти очільників облдержадміністрацій.

Водночас уряд звільнив низку високопосадовців у міністерствах: заступника міністра оборони, заступника голови Мінсоцполітики, двох заступників міністра громад і територій, заступник Генпрокурора.

 Чому відбуваються звільнення в таких великих масштабах?

Одна з найголовніших причин — критична кількість корупційних скандалів, які все частіше почали з‘являтись у ЗМІ та розслідування НАБУ і САП.

«У Офісі [Офіс президента] є запит на те, щоб знизити градус напруги у суспільства та показати, що влада має нульову толерантність до корупції», — пояснює співрозмовник видання Forbes Ukraine в ОП на правах анонімності.

Видання Бабель попередньо наголошували у своєму телеграм-каналі, що, наприклад, Кирила Тимошенка звільнили, бо на цьому наполягали американські партнери.

Замість Кирила Тимошенка його посаду займе колишній очільник ОВА Олексій Кулеба. Він очолить напрямок, яким займався в ОП Тимошенко.

Заступник міністра оборони В'ячеслав Шаповалов звільнений через історію із закупівлею харчових продуктів для української армії за завищеними цінами. Останні відставки у Мінрегіоні сталися через затримання НАБУ заступника міністра розвитку громад і територій Василя Лозинського. Його підозрюють у розкраданні бюджетних коштів у вигляді 400 тисяч доларів під час закупівлі генераторів.

Ще один посадовець, який втратив своє крісло через скандальну ситуацію — заступник Генпрокурора Олексій Симоненко. Як повідомляє видання «Українська правда», Олексій відвідав Іспанію наприкінці 2022 року, користуючись автомобілем львівського підприємця та депутата Григорія Козловського. Його також супроводжував охоронець Козловського.

А хто далі?

Наступними кандидатами на звільнення очікуються у Кабміні. Головні імена, які можуть втратити крісло: міністр з питань стратегічних галузей промисловості Павло Рябікін, міністр спорту Вадим Гутцайт та міністр енергетики Герман Галущенко.

Перших двох можуть звільнити через анонсовану восени реформу уряду, яка передбачає скорочення кількості міністрів (з 20 до 12-16).

Очільник Міністерства енергетики Герман Галущенко вже неодноразово був близький до звільнення. Як повідомляють співрозмовники Forbes Ukraine з оточення президента та прем‘єра Дениса Шмигаля, його роботою незадоволені ні в Кабінеті Міністрів, ні в Офісі президента.

Отже, всі найгучніші звільнення топпосадовців — це відповідь Володимира Зеленського на журналістські розслідування та відповідь Західним партнерам.

Так, наприклад, прессекретар Держдепу США Нед Прайс відреагував на «великі звільнення»: "...ми вітаємо швидкі та рішучі дії Президента Зеленського, а також пильність українського громадянського суспільства та ЗМІ щодо протидії корупції, забезпечення ефективного моніторингу та підзвітності державних закупівель, а також притягнення до відповідальності тих, хто займає довірені посади, коли вони не виконують зобов'язань і відповідальності, які на них покладені"

Теги: Офіс Президента України,Кирило Тимошенко,Микола Тищенко,прессекретар Держдепу США
Мої відео