Зниклі безвісти, як діяти

Зниклі безвісти, як діяти
343258 ПЕРЕГЛЯДІВ

На поточний момент в Україні зниклими безвісти вважаються майже сім тисяч осіб – всі вони зникли в період з 24 лютого 2022 року. Ймовірно, багато з них перебувають у полоні окупантів.

Війна - це час втрат не тільки територій, а й близьких людей.

Щодня збільшується кількість громадян, які втрачають своїх рідних, зокрема, військовослужбовців, або тих, хто опинився на окупованих територіях.

  • як допомогти цим людям
  • куди звернутися у разі зникнення особи
  • як взаємодіяти з державними органами
  • які відомості збирати для досягнення результату в найкоротший термін

Олена Орешкіна, Регіональна координаторка у Запорізькій області з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин розповіла про алгоритм дій, якщо хтось з близьких зник.

  1. Зібрати інформацію про причину відсутності зв’язку із захисником у військової частини (зателефонувавши на їх гарячу лінію) і уточнити останнє місцезнаходження Захисника та обставин після яких він зник.
  2. 2. Встановіть комунікацію із територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, з якого була мобілізована особа і перевірте наявність/відсутність повідомлення від частини про підтвердження статусу Зниклого безвісти.
  3. 3. Також рекомендовано використовувати українські ресурси для пошуку особи самостійно: https://telegra.ph/Telegram-05-25-12, https://telegra.ph/Official-05-25

Родичі або члени сім’ї мають право на отримання достовірних відомостей про місце перебування/обставини смерті/місце поховання (якщо воно відоме).

Директором Запорізького місцевого центру правової допомоги Ольгою Бородіною було ініційовано навчання юристів, які дізнались про алгоритм дій у разі звернення осіб, близькі яких зникли безвісті.

На зустрічі була присутня адвокат і громадська діячка Антонина Шостак, яка передала свій досвід вирішення питань, пов’язаних з розшуком зниклих безвісти, а також тих, хто перебуває у полоні, порядком отримання пільг та соціальних гарантій для членів сімей зниклих безвісти та полонених, надала контакти необхідних інституцій, які займаються пошуком.

Нагадуємо телефони представника Уповноваженого в Запорізькій області

+380684465809

+380509834115

+380935655202

Контакт-центр системи безоплатної правової допомоги

0800 213 103

За безоплатною правовою допомогою в Запоріжжі звертайтеся за адресою => пр.Соборний, 77 (другий поверх) з 9:00 до 13:00 щоденно.

Мої відео