Платне користування "Пунктами незламності", нестача крові в українських лікарнях та план знищення Китаю. Фейки тижня

Платне користування "Пунктами незламності", нестача крові в українських лікарнях та план знищення Китаю. Фейки тижня
308970 ПЕРЕГЛЯДІВ

У мережі поширюють інформацію, що користування "Пунктами незламності" стає платним. До таких повідомлень додають фото оголошення про запровадження платних послуг та ціни на них. Вартість послуг для дорослих дорівнює 50 грн, дітям доведеться платити по 30 гривень.

Але повідомлення видумане. Офіційних заяв про платне користування "Пунктами незламності" не було й не буде, оскільки українська влада створила проєкт для людей, які залишились без базових речей таких як: вода, світло, мобільний зв'язок, тепло, аптечки і все це безкоштовно.

У центрі протидії дезінформації зафіксували першоджерело цієї псевдоновини. Вперше фейковий контент з'явився у телеграм-каналі "Укропский фреш", який поширив фото з невідомого інстаграм-акаунту. У тексті було багато помилок, тому це означає, що текст був автоматично перекладений з російської мови.

Нестача крові в українських лікарнях

У соцмережах шириться повідомлення, що в українських лікарнях не вистачає крові. Проте міністерство охорони здоров'я цю інформацію спростували. За словами МОЗ, в Україні створили системне планове донорство, яке забезпечує сталі запаси крові. Спеціалізована державна установа "Українська трансплант-координація" відповідає за доставки запасів крові та її компонентів.

На запити здати кров українці відгукуються активно, тому проблеми з нестачею в українських лікарнях відсутні.

Війна в Україні, як секретний план Заходу для того, щоб знищити Китай

Проросійські ресурси та в соцмережах поширюють подібне повідомлення. Мовляв, 10 років Захід готує Україну до протистояння з росією й тому націлився на Китай. Також йдеться про те, що російська агресія це частина плану розпалити війну, адже західні країни даватимуть зброю для знищення спочатку росії, а потім Китаю. Це російська нісенітниця, яка несе в собі мету перекласти вину за жорстокі злочини проти людства.

Спеціалісти проєкту «EU vs Disinfo» розповідають, що США, ЄС і деякі країни-члени НАТО надають Україні військову допомогу для відсічі російській агресії. Київ отримує зброю для того, щоб захистити свої землі, своїх людей та відновити територіальну цілісність в межах міжнародно визнаних кордонів. Не було мети знищити росію чи Китай, лише повернення територій, які належать Україні та повна відсутність загарбників на цих територіях.

Українець затримав в заручниках людей в Дрездені

Меседж, що націлений на іноземну авдиторію, в якому йдеться, що українець, який вимагав вступу України до НАТО, тримає в заручниках людей в центрі німецького міста Дрезден є фейковим. Також додається нібито голосове повідомлення з програми WhatsApp, у якому йдеться наступне:нападника, який захопив заручників у Дрездені, німця Давида В., насправді звати Давид Вощенко, … він біженець з України, і його вимоги полягали в тому, ... що Україна вступить до НАТО».

Проте цей інцидент ніяк не пов'язаний з Україною. Спеціалісти з проєкту Correctiv розповідають, що  у Департаменті поліції Дрездена їм повідомили, що в цій справі немає зв’язків із ситуацією в Україні, а чоловік — громадянин Німеччини.

Російська армія знищила  «опорний пункт українських військових» на льодовій арені в Дружківці

Про це пишуть проросійські телеграм-канали. У повідомленні йдеться, що 2 січня російські ракети влучили в "опорний пункт та склад боєприпасів", який знаходився на льодовій арені "Альтаїр" в Дружківці, та знищили його. 
 

Місцева влада та місцеві жителі кажуть, що «Альтаїр» використовували як склад гуманітарної допомоги. Наприклад, начальниця відділу культури, сім’ї, молоді та спорту Дружківської ДВА Юлія Пивовар в коментарі для видання Свої.City:«Це абсолютно не військовий об’єкт. Це цілком цивільний об’єкт. На льодовій арені у нас розміщувався склад гуманітарної допомоги, тобто там у нас були матраци, ковдри, подушки, там були ємності для питної води, безпосередньо сам запас питної води, який у нас був у громаді"

 

 

Теги: Російські пропагандисти,пропаганда,російська пропаганда, Російська агресія , війна в Україні,фейк,фейки
Мої відео