115 окрема механізована героїчна бригада ЗСУ не залишає свої позиції

115 окрема механізована героїчна бригада ЗСУ не залишає свої позиції
263374 ПЕРЕГЛЯДІВ

Російські вкиди та дезінформація, яка розповсюджується також на українських ресурсах, зробили групу дезертирів, які самовільно залишили свої позиції на сході України, дуже «популярними». Що відбувається насправді, стало відомо лише після того, як інші військові зі 115-ї бригади зняли відео звернення, у якому розповіли всю правду. 

Версія подій групи дезертирів зі 115-ї окремої механізованої бригади ЗСУ

Утворена у Черкаській області 115-та бригада була направлена на захист до Луганської області, де проходила своє перше бойове хрещення. У травні 2022 року, частина її бійців відмовилася нести далі службу та просто залишила свої позиції, записавши відео щодо неможливості подальшого перебування у цій зоні. Пояснили свій вчинок вони тим, що нібито військові 115-ї не мали достатньої кількості зброї та боєприпасів, а також поскаржилися на недбале командування. Виходячи з цих причин військові-втікачі не бачили сенсу продовжувати службу далі. Одразу після втечі вони оприлюднили відеозапис, у якому пояснили причини такого рішення та звернулися до Володимира Зеленського і Валерія Залужного з проханням звернути на це увагу. Військові зауважили: вони відмовляються виконувати далі бойові завдання, оскільки їм не надали підкріплення та важкої техніки. Розповіли, що виконання подальших завдань дорівнювало б для них смерті. Тому вони обирали між втечею та власною загибеллю. Саме це було версією, яку оприлюднили військові, що дезертували. Це відео набрало великої кількості переглядів, а інформація була спотворена російськими медіа та використана в інформаційній війні проти України. Ці ж джерела повідомляли, що дезертири нібито несправедливо перебувають у СІЗО міста Бахмут, куди потрапили за свою зраду.

Правильна версія подій від військових 115-ї окремої механізованої бригади

Насправді лише частина військових 115-ї бригади втекла з місця служби. Більшість з них на чолі з командиром залишилася виконувати свої обов’язки перед Батьківщиною. Адже мобілізувавшись, вони заприсяглися захищати її до останнього. Саме таку думку висловили ті бійці, які залишилися нести свою службу та боронити Україну.

У відеозаписі військові бригади розповіли, що відео, яке нещодавно з’явилося у мережі відносно недостатнього забезпечення бійців усім необхіднім, є неправдивим. Бригада отримує стільки озброєння, екіпірування, одягу та харчування, скільки необхідно. Особливо наголосили на відсутності проблем з озброєнням. Вони мають у своєму розпорядженні й використовують навіть «популярні» зараз американські протитанкові комплекси «Джавелін». 

Говорячи про військових, які покинули позиції, бійці пояснюють, що вони не зрозуміли повною мірою, куди вони потрапили. Адже втікачі не лише створили відео з неправдивою інформацією, поводились як дезертири, залишивши своїх побратимів в оточенні, а ще й кинули тінь на всі Збройні Сили України, забезпечив маленьку перемогу ворога в іншій площині – інформаційній війні. Тому таку поведінку можна кваліфікувати як зраду. Не виконавши поставлене перед ними завдання – укріпити бліндажі та тримати ворога на своїй ділянці, вони також наразили своїх побратимів на небезпеку. У більш свідомих та досвідчених військових 115-ї бригади склалося враження, що вони просто не усвідомлювали справжніх воєнних реалій та не розуміли своїх обов’язків. Попри причини, більшість бійців бригади справедливо вважають втікачів дезертирами, не виправдовуючи їх. Всі вони зберігають свої позиції й виконують поставлені вищим командуванням завдання.

На підтвердження того факту, що 115-та бригада має все необхідне, говорять і офіційні звіти благодійних фондів та інших організацій, що допомагають армії з технічним оснащенням та екіпіруванням. Зокрема, у червні фонд «Повернись живим» повідомив про закриття ряду критичних потреб військових. Це і дрони, і планшети, а також деталі до квадрокоптерів, антени та інші аксесуари. А для вивезення поранених волонтери зібрали потрібну суму на ремонт евакуаційної автомобільної техніки.

 

Теги: 115 окрема механізована бригада, 115 механізована бригада, 115 бригада, 115 окрема механізована бригада зсу, 115 механізована бригада зсу, 115 бригада зсу
Мої відео