Встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території

Встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території
374027 ПЕРЕГЛЯДІВ

Велика кількість громадян, які перемістились з окупованих територій втратили під час війни найцінніше – своїх рідних. Тож, у багатьох внутрішньо переміщених осіб виникає питання, як підтвердити факт смерті рідних.

Так, до Смілянського бюро правової допомоги звернулась пані Валентина, яка є внутрішньо переміщеною особою, з проханням допомогти встановити факт смерті її батька на тимчасово окупованій території.

Жінка розповіла, що він помер під час тимчасової окупації їхнього рідного міста Волноваха Донецької області, після чого окупанти видали свідоцтво про смерть, з яким пані Валентина і звернулася до бюро.

Юристи бюро пояснили клієнтці, що свідоцтво про смерть особи, видане органом, який створено на тимчасово окупованій території в порядку, не передбаченому законодавством України, не може вважатись легітимним на території нашої держави. Тож у випадку смерті особи на тимчасово окупованій території, один із родичів померлого чи його представник має право звернутися до будь-якого суду, який знаходиться на підконтрольній Україні території, із заявою про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території. І вже на підставі рішення суду можливо отримати свідоцтво про смерть особи державного зразка та реалізувати своє право на спадщину спадкоємцям.

Коментує фахівчиня Смілянського місцевого центру з надання БВПД Таїсія Коберник.

? Що потрібно вказати в заяві про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території ?
Відповідно до вимог статі 318 Цивільного процесуального кодексу України, у заяві повинно бути зазначено:
✅ який саме факт заявник просить встановити та з якою метою;
✅ причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;
✅ докази, що підтверджують факт.

❗ Разом із заявою про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, родич покійного має подати належні докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, до яких, зокрема, відносяться: свідоцтво про смерть особи видане на непідконтрольній Україні території; договір на проведення поховання; фото місця захоронення; медичні документи про смерть, письмові свідчення очевидців тощо.

Також стаття 318 Цивільного процесуального кодексу України передбачає необхідність подачі разом із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, довідки про неможливість відновлення втрачених документів, тобто по даній категорії справ це мала бути письмова відмова органу реєстрації актів цивільного стану у здійсненні реєстрації смерті особи. Однак, згідно з листом Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 22.04.2021 № 985/0/208-21 щодо особливостей розгляду судами справ про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, вимога щодо отримання письмової відмови органів реєстрації актів цивільного стану під час розгляду судами зазначеної категорії справ не ґрунтується на положення чинного законодавства. Тож не має потреби перш ніж звернутися до суду із заявою про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, звертатися до органів РАЦСу для отримання відмови в реєстрації смерті та видачі свідоцтва про смерть особи.

Квитанцію про сплату судового збору не потрібно додавати до заяви, оскільки відповідно до п. 21 ч.1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» заявники по даній категорії справ звільняються від сплати судового збору.

? До якого суду можна звернутися із заявою про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території ?
За загальним правилом заява особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання. Однак, заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана родичами померлої особи або їх представниками до суду за межами такої території. Тож з такою заявою можна звернутися до будь-якого місцевого суду, що знаходиться на підконтрольній Україні території.

❗ Важливо! Ухвалене рішення суду підлягає негайному виконанню і негайно видається учасникам справи після проголошення такого рішення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення, для державної реєстрації смерті особи. Отож, можна самостійно звернутись до органів державної реєстрації актів цивільного стану, який повинен на підставі рішення суду провести державну реєстрацію смерті особи та видати свідоцтво про смерть.

Теги: #БПД #ПравоваДопомога #legalaid,безоплатна правова допомога,юридична консультація,встановлення факту смерті
Мої відео