Пачка сигарет дешевша за 10 яєць. У Міжнародний день відмови від куріння громадськість закликає Парламент підвищити акцизи на тютюнові вироби

Пачка сигарет дешевша за 10 яєць. У Міжнародний день відмови від куріння громадськість закликає Парламент підвищити акцизи на тютюнові вироби
323980 ПЕРЕГЛЯДІВ

17 листопада 2022 Україна разом зі світом відзначає Міжнародний день відмови від куріння.

Через війну в Україні різко зросли ціни на найнеобхідніші продукти харчування. Серед основних причин – значне подорожчання пального, енергоносіїв та емісія гривні. За прогнозами Нацбанку, інфляція до кінця 2022 року сягатиме понад 30%. У той же час вартість тютюнових виробів не змінилася – вони стали дешевші за основні продукти харчування: яйця, масло, гречку або олію.

 

Громадська організація «Життя» проаналізувала споживчі ціни станом на середину листопада і зробила контрольну закупку традиційних товарів споживчого кошика. Результати засвідчили, що за кілограм гречки правлять 99 гривень, за 10 яєць – 76 грн, за упаковку масла в супермаркеті просять заплатити 74 грн, а за 900 мілілітрів олії доведеться віддати 69 гривень. Натомість пачка сигарет середнього цінового сегменту в Україні коштує всього 67 гривень.

 

Щоб ціни на сигарети відповідали сучасним реаліям, доцільно запровадити додаткове підвищення акцизу на тютюнові вироби, адже це ефективна норма зниження цінової доступності шкідливої наркотичної продукції, якою є тютюнові вироби. Такі зміни безумовно позитивно вплинуть на захист здоровʼя українців і допоможуть зміцнити здоровʼя населення (особливо серед дітей та молоді). Зараз це особливо важливо з огляду на демографічну ситуацію, яка складається. Згідно з розрахунками фахівців Світового банку, підвищення тютюнових акцизів на таку суму, щоб ціна за пачку сигарет зросла на 10%, дозволяє знизити споживання наркотичної тютюнової продукції на 6-8% у державах з низьким та середнім рівнем доходу до переліку яких входить Україна.

«З огляду на інфляцію в Україні, яка становить 31%, у 2022 році внаслідок повномасштабної війни росії проти України доцільним є додаткове одноразове підвищення акцизу на тютюнові вироби. Таке підвищення можна запровадити вже з 1 липня 2023, що знизить цінову доступність шкідливої продукції, якою є тютюнові вироби та забезпечить стабільність надходжень до Держбюджету», – зазначив Дмитро Купира, виконавчий директор ГО «Центр громадянського представництва «Життя».

 

Громадська організація «Життя» проаналізувала результати надходжень до Держбюджету України від акцизів на тютюнові вироби за останні 6 місяців 2022 року. За даними Державної податкової  служби України, за попередні 6 місяців (травень-жовтень 2022 року) надходження від акцизів на тютюнові вироби на 1,7 млрд грн більше за аналогічний період у 2021 році – 37,5 млрд грн проти 35,8 млрд грн.

 

Таких результатів вдалося досягти завдяки ефективній акцизній політиці щодо тютюнових виробів, яку останні роки проводить Україна. Реалізація 7-річного плану щорічного підвищення акцизу на 20% та гармонізація акцизів на сигарети для нагрівання та сигарили до рівня сигарет, а також впровадження у 2021 році акцизу на рідини до електронних сигарет допомогло суттєво знизити цінову доступність наркотичної тютюнової і нікотинової продукції, яка абсолютно не потрібна споживачам та забезпечити надходження до Держбюджету на потреби суспільства.

 

Нагадаємо, що у 2021 році загальні акцизні збори Державного бюджету від акцизів на тютюнові вироби зросли на 16% і досягли 63,5 млрд грн, згідно з даними Держказначейства. Такі надходження на 8,8 млрд грн більші, ніж у 2020 році та на 1,6 млрд грн перевищили план Міністерства фінансів України.

 

«Зростання надходжень від акцизів на тютюнові виробів – це виграшна політика як для здоровʼя громадян, так і для Уряду. У той час як громадяни менше вживають шкідливу тютюнову продукцію через зниження цінової доступності, Держбюджет отримує додаткові надходження завдяки підвищенню акцизів, а в середньостроковій перспективі це знизить соціальні та медичні видатки завдяки здоровішому суспільству», – підкреслив Ілля Несходовський, керівник аналітичного напряму Мережі захисту національних інтересів ANTS

 

Для забезпечення ефективності акцизної політики, уряд має не допускати поширення нелегальної торгівлі тютюновими виробами. Україні необхідно ратифікувати міжнародний договір ВООЗ «Протокол про ліквідацію незаконної торгівлі тютюном»який запроваджує міжнародний контроль за ланцюгами поширення тютюну та недопущення створення нелегальних мереж продажу. Сторонами Протоколу вже стали 66 держав, зокрема усі члени ЄС. Цей документ є першим протоколом Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, яку Україна ратифікувала у 2006 році.

 

Успіхи України в політиці оподаткування тютюнових виробів є визнаними у світі. Голова Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Гебреєсус офіційним листом привітав Президента Володимира Зеленського з успіхами України в оподаткуванні сигарет та сигарет для нагрівання.

 

Для контактної інформації: Дмитро Полонський, медіакоординатор ГО «Життя»,

063 344 12 69, [email protected]

Теги: Куріння, акцизи, сигарети
Мої відео