Пропущений строк прийняття спадщини під час дії воєнного стану

Пропущений строк прийняття спадщини під час дії воєнного стану
304001 ПЕРЕГЛЯДІВ
 
Через військову агресію Росії, окупацію та  активні бойові дії на   більший частині Запорізької області, пані Юлія 27 лютого 2022 року була змушена  виїхати закордон.
 
У серпні, повернувшись  до Новомиколаївського району - постійного місця проживання, Юлія звернулася до приватного нотаріуса для прийняття спадщини за померлою бабусею, надавши необхідні документи. Проте, нотаріус відмовила їй у прийнятті спадщини з підстав пропущення строку на її прийняття, який відповідно до чинного  законодавства  становить шість місяців. До того ж нотаріус запропонував Юлії звернутися до приватних юристів для вирішення питання в судовому порядку, звернувшись з позовом  про поновлення пропущеного строку.
 
Пані Юлія знала, що в Новомиколаївці існує  бюро правової допомоги, де таку допомогу можна отримати  безоплатно і  вперше вирішила довіритися державній установі в такому складному для неї питанні.
 
Після отриманої консультації головного юриста  Олександра Литвина  у Юлії з’явилася надія, що можна вирішити питання швидше, ніж було зазначено порадою нотаріуса.
 
Відповідно до  Постанови КМУ від 24 червня 2022 року №719 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану”, на час воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці”.
 
Отже, строк для прийняття спадщини становить шість місяців з дня смерті особи та ще чотири місяці. Строк подачі/направлення заяви про вступ до спадщини складає 10 місяців.
 
Юрист допоміг клієнтці скласти повторну заяву до нотаріуса про прийняття спадщини, обґрунтувавши її вимогами постанови Кабінету міністрів України. За результатами розгляду пані Юлії видано витяг про відкриття спадкової справи.
 
Завдяки професійним діям юриста Новомиколаївського бюро правової допомоги питання було вирішено в досудовому порядку.


 
 
 
 
 
 
Мої відео