Оплата послуг адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, не залежатиме від строків подання ними звітності.

Оплата послуг адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, не залежатиме від строків подання ними звітності.
384723 ПЕРЕГЛЯДІВ
Адвокати, які співпрацюють з системою надання безоплатної правової допомоги, захищають права громадян України, іноземців, осіб без громадянства в умовах воєнного стану. Виклики, які постали перед адвокатами під час широкомасштабного вторгнення рф в Україну, у тому числі стосуються і організаційних питань. Серед них – неможливість через об’єктивні причини подання до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги актів з відповідними додатками у визначений законодавством строк для оплати їх послуг.
«Ми розуміємо, що у воєнний час причин недотримання адвокатами строків подання актів з додатками може бути багато. Вони можуть перебувати на окупованих територіях, бути призвані на військову службу під час мобілізації, евакуйовані та інше. Але ж від строків подання таких актів залежить розмір винагороди адвокатів. Саме тому Координаційний центр з надання правової допомоги розробив пропозиції щодо удосконалення законодавства в частині оплати послуг адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу в умовах воєнного стану», – розповів в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.
Так, Координаційним центром з надання правової допомоги розроблено проєкт постанови Кабінету Міністрів України з метою врегулювання питання обчислення розміру винагороди адвокатів та забезпечення оплати їх послуг в період воєнного стану незалежно від строку подання акта з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
5 серпня 2022 р. на засіданні Уряду було прийнято постанову № 870 «Про внесення змін до пункту 3 Методики обчислення розміру винагороди адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу» відповідно до якої у період воєнного стану, а також протягом трьох місяців з дня його припинення чи скасування розмір винагороди адвоката не залежатиме від строку подання ним акта з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
«Дуже важливо, що постанова Кабінету Міністрів України № 870 набирає чинності з дня її опублікування та застосовується з 24 лютого 2022 року, з початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну. Якщо адвокати, які завершили надання безоплатної вторинної правової допомоги, наприклад, у березні чи квітні цього року не подали у визначений строк акти з відповідними додатками, вони можуть їх подати зараз чи пізніше в межах строку дії воєнного стану, а також протягом трьох місяців з дня його припинення чи скасування, і отримати оплату за свої послуги», – підкреслила начальниця управління правового аналізу та експертизи Координаційного центру з надання правової допомоги Анна Мередова.
Мої відео