У Міністерстві освіти і науки України за участі міністра і депутатів Верховної Ради відбулася нарада з питань викладання зарубіжної літератури в закладах середньої освіти

У Міністерстві освіти і науки України за участі міністра і депутатів Верховної Ради відбулася нарада з питань викладання зарубіжної літератури в закладах середньої освіти
359625 ПЕРЕГЛЯДІВ

25 липня 2022 р. у залі колегії Міністерства освіти і науки України відбулася нарада щодо обговорення проєкту змін до навчальних програм із зарубіжної літератури для 6–9 та 10–11 класів закладів загальної середньої освіти.

У нараді взяли участь представники органів державної та виконавчої влади, наукових та педагогічних установ: міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет; народний депутат, голова комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак; народний депутат, секретар комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа; голова робочої групи з оновлення змісту навчальних програм, доктор філологічних наук професор Ольга Ніколенко (Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка); голова експертної комісії з літератури (української, зарубіжної), доктор філологічних наук професор Тетяна Бикова (Національний університет імені М. П. Драгоманова); президент Національної академії педагогічних наук України, академік НАПН Василь Кремень; завідувач відділу слов’янських літератур Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка Національної академії наук України, доктор філологічних наук професор Павло Михед; завідувач відділу української історіографії Інституту історії України Національної академії наук України  Олександр Удод; головна редакторка видавництва «Кайрос» видавничого відділу Інституту релігійних наук Св. Томи Аквінського, письменниця Галина Глодзь; генеральний директор директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти і науки Олег Єресько; начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти Мінстерства освіти і науки України Юрій Кононенко; начальник відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин головного управління загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Світлана Фіцайло; головний спеціаліст головного управління загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Олена Котусенко, представники громадськості. 

Під час наради було обговорено проєкт змін до навчальних програм із зарубіжної літератури для 6–9 та 10–11 класів та інші питання викладання зарубіжної літератури в закладах загальної середньої освіти.  

Голова робочої групи з оновлення змісту навчальних програм, докторка філологічних наук, професорка, завідувачка кафедри світової літератури Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка  Ольга Ніколенко подякувала представникам державної та виконавчої влади, академічних та освітніх установ, широкій громадськості, пресі за інтерес до навчального предмета «Зарубіжна література», відзначила велику увагу освітян і всього суспільства до програм із зарубіжної літератури та серйозну роботу, яка була проведена задля їхнього покращення й адаптації до умов сучасного світу. Як зауважила Ольга Миколаївна, зарубіжна література нині дає українським учням духовну підтримку й відчуття причетності до цивілізованого світу.

Під час наради професорка Ольга Ніколенко представила рішення робочої групи від 13 червня 2022 р. (протокол № 2) й обґрунтувала його доцільність, а також наголосила на тому, що в процесі ухвалення остаточного рішення варто керуватися тим, наскільки художні твори, що є в шкільних програмах, сприяють формуванню української ідентичності, відповідають віковим особливостям учнів і об’єднують освітнє середовище. 

Учасники наради одностайно підтримали думку про те, що письменники світового масштабу Микола Гоголь і  Володимир Короленко, життя і творчість яких пов’язані з Україною, а також визначний письменник – представник  кримськотатарського народу Таїр Халілов мають залишитися в навчальних програмах із зарубіжної літератури (з подальшим перенесенням їхніх творів до навчальних програм з української літератури).

Остаточне рішення щодо змін до навчальних програм із зарубіжної літератури для 6–9 та 10–11 класів закладів загальної середньої освіти буде незабаром ухвалено і оприлюднено Міністерством освіти і науки України.

 

Мої відео