Вчені вперше помітили, що шимпанзе використовують комах для самолікування

Вчені вперше помітили, що шимпанзе використовують комах для самолікування
305348 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

 

Шимпанзе ловлять комах та прикладають їх на свої поранення, а також на поранення інших, скоріш за все для лікування. 

 

Таку поведінку у тварин було помічено вперше, одна тварина наносить ліки на поранення іншої це може бути ознакою корисних нахилів у шимпанзе, подібних до емпатії у людей. 

 

Мета проєкту, очолюваного приматологом Тобіасом Дешнером та когнітивним біологом Симоною Піка, полягає в тому, щоб вивчити відносини та взаємодії між шимпанзе, а також те, як вони полюють, використовують інструменти, спілкуються та тренують свої когнітивні навички. Результати опубліковані у понеділок у журналі Current Biology. 

 

За словами біолога, скоріш за все у шимпанзе є не тільки уявлення про види їжі (рослини, комахи, мавпи, птахи та рептилії) але, ймовірно, і про характеристики інших видів тварин, які допомагають протистояти травмам 

 

Вперше самолікування було помічено, коли волонтер проєкту Алессандра Маскаро спостерігала за взаємодією матері шимпанзе та її сина. У маленького була поранена нога та схоже його мати лікувала її. За словами волонтера, у матері було щось між губами, а потім вона приклала її до рани. 

 

Команда виявила 76 випадків використання шимпанзе комах на своїх ранах та ранах інших людей за 15 місяців, з листопада 2019 року до лютого 2021 року. 

 

Також відомо що шимпанзе не єдині тварини, хто лікують. Самолікування ще помітили у ведмедів, слонів та бджіл

 

Мої відео