Дівчинка, що врятувала свого брата, може отримати звання "Герой-рятівник року"

Дівчинка, що врятувала свого брата, може отримати звання "Герой-рятівник року"
157337 ПЕРЕГЛЯДІВ

Коли одна людина рятує іншу – це завжди дуже добре. Далеко не у кожному випадку можна вийти із тої чи іншої ситуації самотужки. І якщо той, хто поруч, зміг не розгубитися та надати допомогу, навіть не дивлячись на страх зробити щось не те – це інколи навіть вражає. Особливо якщо справа стосується дітей.

Інколи діти можуть не замислюватися про те, що якісь їх дії можуть привести до не дуже хороших наслідків. Скільки разів можна було побачити новини про те, що хтось кудись виліз і потребував порятунку надзвичайників, хтось щось підпалив  та хтось кудись провалився. Саме це по суті й сталося на Вінниччині. Там у селі Тростянець, що знаходиться у Вороновицькій територіальній громаді, під кригу примудрився провалитися хлопчик.

Як повідомляє офіційна сторінка громади у Facebook, досить велика компанія дітей пішла кататися із гірки, це якраз був той період, коли було дуже багато снігу. Чимала компанія дітей зібралася, адже у школах ввели карантинні обмеження, а на вулиці така чудова погода. І звісно, коли є засипана снігом гірка, вони просто не могли не піти на неї. Були серед дітей і двоюрідні брат та сестра. Хлопчик приїхав із Гнівані. І все нібито було добре, діти розважалися, але раптом все змінилося.

Неподалік гірки знаходилася замерзла водойма. Це невелика, але досить глибока копанка, розмірами всього-на-всього 2 на 3 метри, але глибиною близько 3 метрів. Вона була створена досить давно, вручну, та використовувалася для господарських потреб. І абсолютно незрозуміло чому, але хлопець вирішив відлучитися від своєї компанії та піти саме до неї. Майже ніхто цього не помітив. А діти вже почали розходитися додому. Тому фактично на місці залишилася лише його двоюрідна сестра та він сам. І насправді дуже добре, що лишилася саме вона. Адже хто знає, чи закінчилося б все добре, якби це був хтось інший.

Хлопчик вирішив розважитися тим, що взяв досить велику палицю і, стоячи на льоду, бив нею лід. Він навіть не міг уявити того, що насправді під ним близько трьох метрів дуже холодної води. У якийсь момент лід просто-напросто тріснув, а дитина провалилася під нього. Саме тоді і виявилося, що його сестра, шестикласниця, пішла за ним та бачила все це. І вона швидко зорієнтувалася, схопивши ту саму палицю, якою чотирикласник і бив лід.

Дівчинка розуміла, що витягти свого брата із глибокої водойми, та ще й тяжчого від води як мінімум на кілька кілограмів, вона просто не зможе. Тому максимально залишаючись на безпечному місці, при цьому міцно тримаючи палицю, дівчинка змогла ще й дістати телефон та зателефонувати батькам. Вона швидко повідомила їм про таку ситуацію та про те, що їй негайно потрібна допомога. Фактично саме це, те що вона не розгубилася, змогла зорієнтуватися та водночас і утримувати свого брата на плаву, і покликати на допомогу, врятувало йому життя.

Хлопчик перебував у воді в приблизно п'ять хвилин. Холод, важкість мокрих речей, та намагання врятуватися потрохи забирали його сили. І він уже навіть почав відпускати палицю. Але саме у той момент прибули дорослі та змогли дістати дитину із копанки. Замерзлий та наляканий, але головне хлопчик був живий.

Як потім ділилася маленька рятівниця, вона ніколи не була у схожих ситуаціях. Щоб самій не провалитися їй довелося триматися за гілки дерев, щоб були поруч із місцем.  Хлопчик був тяжчим за неї й до моменту, коли прийшла допомога, був вже по шию під водою. Але Ангеліна (так звати дівчинку) не втрачала намір врятувати свого брата, щобільше, підтримувала його та не давала впасти духом.

Як виявилося, про цю водойму дуже мало хто знає. Вона існує вже досить давно, із неї поливають сади та прибудинкові ділянки ті, хто живуть неподалік. Але ще ніколи там не ставалося таких ситуацій. Проте все закінчилося добре. Дівчинка змогла не розгубитися та зрозуміти, що робити. Інколи навіть дорослі піддаються паніці та втрачають самовладання. Але діти змогли вийти із цієї майже трагедії хоч і не сухими, але неушкодженими.

Наразі із хлопчиком все добре. Він добре себе почуває та точно зрозумів, що розваги на льоду дуже небезпечні. А дівчинку номінували на звання "Герой-рятівник року". І це не дивно, адже вона і справді героїня. Всеукраїнська акція, що проводиться Державною службою України з надзвичайних ситуацій, покликана віднайти непересічних особистостей, які змогли проявити героїзм у критичних ситуаціях. І можна точно сказати, що дівчинка абсолютно заслуговує такого звання.

Мої відео