Знову вибух. Цього разу у Кропивницькому

Знову вибух. Цього разу у Кропивницькому
377590 ПЕРЕГЛЯДІВ

Поводження із вибухонебезпечними речовинами завжди викликає занепокоєння. Чимала кількість людей у нас і до цього часу взимку гріється, увімкнувши газову плиту. А інколи й зовсім її вмикають і забувають дати іскру. Своєю чергою це може призвести до фатальних наслідків.

Нещодавно вже стався вибух в іншому місті – Запоріжжі. Там постраждав чотирьохповерховий будинок. Фактично майже весь під'їзд було пошкоджено, адже опорні конструкції там постраждали. Під час ліквідації рятувальникам навіть довелося займатися укріпленням аби не стався обвал далі. А цього разу надзвичайна ситуація сталася у центрі Кіровоградської області – місті Кропивницькому (раніше – Кіровоград).

Як повідомляє Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій регіону, про трагедію повідомлено було сусідами. Близько 16 години у девятиповерхівці, що на вулиці Попова, пролунав вибух. Саме через нього розпочалася й пожежа на цьому місці. Про це й повідомили у службу порятунку.

Попередньо, вибух стався через газоповітряну суміш (якраз ту, що й постачається у якості газу до квартир). Помешкання на другому поверсі багатоквартирного будинку спалахнуло одразу після. Працівники ДСНС максимально швидко дісталися на місце та розпочали роботу.

Прибуло сім спеціальних технічних засобів, здебільшого машин, та 45 рятувальників. Гасіння відбувалося досить довго, але о 16:44 полум'я вдалося локалізувати. Ще 20 хвилин було витрачено на остаточну ліквідацію. Після припинення горіння можна вже було казати про постраждалих.

Так, відомо, що загинула одна людина. Чоловік, не виключено, що власник помешкання. Його тіло винесли з будинку через 10 хвилин після гасіння. Ще трьох осіб виявили постраждалими. Це дві дитини, дівчата 8 та 13 років, та один дорослий. Як повідомляє начальник ГУ ДСНС області, третім постраждалим є працівник аварійної газової служби. Він перебував у будинку, виконуючи свою роботу. І фактично вийшло так, що постраждав він від того, з чим працює. Наразі також вже з'ясовано, що постраждалі дівчата – це доньки загиблого власника квартири, на якого й було зареєстровано помешкання. На щастя, його дружина на момент цієї події була на роботі, тому вона не постраждала.

Після передачі постраждалих до швидкої допомоги, почалося з'ясування масштабів трагедії. Так, вибило шибки у 74 квартирах. Як кажуть очевидці, пошкоджені вікна навіть у будинку навпроти та загалом окрім будинку-винуватця зазнали руйнувань й інші. Проте хоча й пошкоджено перегородку між квартирами, з опорними конструкціями все нормально, вони цілі.

Евакуювали 27 осіб. У міській раді зазначають, що тим, кому немає куди податися, нададуть прихисток у готелі "Турист". А управління торгівлі зможе забезпечити харчування. Окрім цього, на місці перебувають правоохоронці аби не допустити мародерства, адже постраждалих квартир багато. До оперативного штабу, що було створено поряд з будинком, вже звернулися жителі 36 квартир. Також, вже ввечері, було відкрито пункт обігріву. Там тим, хто потребує, пропонували гарячі напої та їжу. Там же працюють і психологи.

Наразі відомо, що молодшій дівчинці, що постраждала від цієї трагедії, роблять пересадку шкіри. У неї приблизно 30% опіків, деякі з них потребують такого лікування. 13-річна дівчинка зазнала поверхневих опіків, її стан набагато легший. А чоловік вже вдома, його відпустили лікарі. У нього перелом кістки біля правого ока, це виявили обстеження на томографі. Проте якщо буде погіршення – його все-таки госпіталізують

Наразі на місці події працюють комунальники. Вони прибирають скло та інші матеріали. Пересічних людей на цю територію не пускають, її обгородили. Також відомо, що зараз у будинку відімкнули майже все, там немає світла та опалення, лише водопостачання. Але деякі жителі квартир, що менше постраждали, з дозволу відповідних органів все-таки повернулися до своїх квартир та ночували там, а також прибирали те, що постраждало.

Обставини події з'ясовуються. Відомо, що розпочато кримінальне провадження за статтею 270 (порушення вимог пожежної безпеки).

Мої відео