Три угоди підписані на саміті Україна-ЄС

Три угоди підписані на саміті Україна-ЄС
409336 ПЕРЕГЛЯДІВ

Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн, Голова Європейської Ради Шарль Мішель та Високий представник  ЄС Віцепрезидент Європейської Комісії Жозеп Боррель представляли Європейський Союз на зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським. 


Європейський Союз та Україна зробили
спільну заяву, що засвідчила насиченість двостороннього порядку денного

Президент Урсула фон дер Ляєн сказала: "ЄС надає великого значення відносинам з Україною. Разом ми встановили особливе партнерство, засноване на взаємній солідарності та дружбі. Ми погоджуємося зміцнювати політичні зв'язки України та відданість економічній інтеграції з ЄС. Прогрес було досягнуто в багатьох сферах. Ми продовжимо працювати разом над нереалізованими можливостями в рамках Спільної угоди між Україною та ЄС. Ця співпраця, у поєднанні з послідовністю у питаннях санкцій, показує, що відданість ЄС Україні залишається непохитною".

Віцепрезидент Європейської комісії, Жозеп Боррель, додав: "ЄС є найсильнішим і найнадійнішим стратегічним партнером України. На сьогоднішньому саміті ми підтвердили суверенітет і територіальну цілісність України та її невизнання  про незаконну анексію Криму. "

Підписання  важливої авіаційної угоди

ЄС та Україна підписали всеосяжну угоду про повітряний транспорт, яка відкриває шлях до створення спільної авіаційної зони між  ЄС та Україною, на основі спільних високих стандартів у таких важливих сферах, як авіаційна безпека, стандарти безпеки та управління повітряним рухом. Угода сприятиме постачанню на ринку та надасть нові можливості для споживачів та авіакомпаній.

Україна стає все більш важливим авіаційним ринком в Європейському Союзі. У 2019 році країна стала 13-тим, за величиною ринком, поза межами Європейського Союзу з 9,8 млн. пасажирів.
Пасажирські та вантажні авіаперевезення між Україною та ЄС останніми роками стабільно розвиваються. Ця тенденція була перервана лише під час кризи COVID-19.
 

Підписана сьогодні угода спрямована на поступове відкриття відповідного авіаційного ринку та інтеграцію України до ширшого Європейського спільного авіаційного простору. Україна продовжить узгоджувати своє законодавство з авіаційними правилами та стандартами ЄС у цих сферах, як авіаційна безпека, управління повітряним рухом, безпека, навколишнє середовище, економічне регулювання, забезпечення конкуренції, захист споживачів, а також щодо інших соціальних аспектів.

Очікується, що підписана сьогодні угода надасть авіаційній галузі нові можливості, прямі зв’язки та економічні вигоди для обох сторін: 

-          Усі авіакомпанії ЄС зможуть виконувати прямі рейси з будь-якої точки ЄС до будь-якого аеропорту України.

-          Українські авіалінії використовуватимуть протилежний підхід і знімуть усі обмеження на польоти між Україною та ЄС. Відкрита та чесна конкуренція забезпечить рівні умови.

Угода сприятиме розвитку міжлюдських обмінів і розширить можливості бізнесу та торгівлі між ЄС та Україною. Це також буде цінним інструментом для імплементації Угоди між Україною та ЄС, особливо поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі.

Приєднання України до програми «Горизонт Європа»

Саміт став нагодою для завершення приєднання України до ініціативи «горизонт Європа» (Horizon Europe) – програми ЄС з досліджень та інновацій на 2021-2027 роки. Також Україна доєдналася до програм з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії (Euroatom Research and Training Programme) на 2021-2025 роки. Загальна сума цих двох проєктів становить 95,5 млрд євро та 1,38 млрд євро відповідно. Відтепер українські дослідники та новатори матимуть можливість брати участь в обох програмах на тих самих умовах, що й організації з країн-членів Європейського Союзу.

Мої відео