Австралія намагалася викреслити згадку про клімат із ключового документа ЮНЕСКО

Австралія намагалася викреслити згадку про клімат із ключового документа ЮНЕСКО
4880 ПЕРЕГЛЯДІВ

Австралія намагалася викреслити із ключового документа ООН з охорони навколишнього середовища посилання на обмеження глобального потепління до 1,5 °C, утримуючи при цьому сильніше скорочення викидів у 2030 році.

Натомість прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон хотів замінити його загальною заявою про відповідність "зобов'язанням щодо виконання Паризької угоди".

ЮНЕСКО рекомендувала проігнорувати пропозицію Австралії щодо виключення посилання на 1,5 °C. Організація знову наголосила, що для країн важливо застосовувати найбільш амбітний підхід до досягнення цілей Паризької угоди.

Міністр навколишнього середовища Суссан Лей зазначила, що Австралія не заперечувала проти іншого прямого посилання в тексті на те, що кліматичні ризики будуть вищими при потеплінні на 2C порівняно з 1,5C.

"Наш підхід із двома поправками, які ми запропонували до цього параграфу, полягав у тому, щоб забезпечити повну відповідність політичного документа Паризькій угоді", - сказав представник міністерства.

Прем'єр-міністр Скотт Моррісон піддався різкій критиці за відмову оприлюднити моделювання до початку кліматичного саміту COP26 у Глазго. Він наполягав на тому, що її буде опубліковано до повернення федерального парламенту 22 листопада. Це сталося після того, як Сполучені Штати та Китай домовилися на COP26 про розширення співпраці у боротьбі зі зміною клімату, включаючи поступову відмову від споживання вугілля.

Уряд стверджує, що галузі з високим рівнем викидів залишаться ключовою опорою економіки країни навіть при досягненні мети викидів до 2050 року.

Міністр торгівлі Ден Техан підкреслив плани Австралії щодо інвестування у водень та угоди з країнами, що розвиваються, щодо технологій зниження викидів.

 

"Якщо Китай збирається згодом замінити імпорт вугілля, то йому будуть потрібні нові альтернативні джерела енергії, і ми хочемо бути частиною цієї картини", - сказав він в інтерв'ю радіостанції ABC.

Мої відео