ОЕСР та країни G20 погодили двокомпонентне рішення нового міжнародного оподаткування

ОЕСР та країни G20 погодили двокомпонентне рішення нового міжнародного оподаткування
348967 ПЕРЕГЛЯДІВ

Після багатьох років детальної та інтенсивної роботи та переговорів щодо приведення міжнародних податкових правил у відповідність до вимог 21 століття, члени Інклюзивної рамкової програми Організація економічного співробітництва та розвитку разом з G20 та BEPS (Інклюзивна рамкова програма)  погодили Заяву про двокомпонентне рішення для вирішення податкових проблем, що виникають із цифровізацією економіки. Двокомпонентне рішення забезпечить встановлення мінімальної податкової ставки у розмірі 15% для багатонаціональних підприємств (БНП) та перерозподілить прибуток найбільших та найбільш прибуткових БНП між країнами світу.

Цифровізація і глобалізація вплинули на економіку і життя людей у ​​всьому світі, і цей вплив тільки прискорився в 21 столітті. Ці зміни призвели до того, що правила оподаткування доходів від міжнародної підприємницької діяльності, що діяли більше ста років, були поставлені під сумнів і призвели до того, що багатонаціональні підприємства не сплачували свою справедливу частку податків, незважаючи на величезні прибутки, які отримували багато з цих підприємств мірою того, як світ ставав все більш взаємопов'язаним.

Наразі 136 країн та юрисдикцій, що становлять понад 90% світового ВВП, приєдналися до Двокомпонентного рішення, що встановлює нові рамки для міжнародного оподаткування, та узгодили Детальний план реалізації, який передбачає впровадження нових правил до 2023 року.

Двокомпонентне рішення складається з першого та другого компонентів. Перший спрямований на забезпечення справедливого розподілу прибутків та прав на податок між державами щодо найбільших БНП, які є переможцями глобалізації.

 

Другий компонент встановлює мінімальний рівень податкової конкуренції у сфері корпоративного прибуткового податку шляхом запровадження глобального мінімального корпоративного податку за ставкою 15%, який країни можуть використати для захисту податкових баз (правила GloBE). 

Мої відео