В країнах G20 зростає кількість прихильників сильніших кліматичних заходів

В країнах G20 зростає кількість прихильників сильніших кліматичних заходів
138326 ПЕРЕГЛЯДІВ

У середньому 70 відсотків дітей віком до 18 років у країнах G20 вважають, що існує надзвичайна кліматична ситуація, від 63 відсотків в Аргентині та Саудівській Аравії до 86 відсотків в Італії та Великобританії. Дорослі не сильно відстають: загалом 65% вважають так само.

У більшості країн діти до 18 років частіше вірять у надзвичайну ситуацію, ніж дорослі. Охорона природи – пріоритет номер один як серед дітей віком до 18 років, так і серед дорослих.

Підтримка збереження лісів і земель була найпопулярнішою темою в галузі клімату серед дітей віком до 18 років і дорослих, причому в 17 з 18 країн діти до 18 років підтримали цю ідею більшістю голосів. Захист Землі підтримує більшість людей різного віку.

Енергетика та транспорт повинні бути очищені, і якнайшвидше. Просування сонячної, вітряної та відновлюваної енергії, а також впровадження чистіших транспортних засобів та велосипедів – дві популярні політики у країнах G20. Більшість молодих людей віком до 18 років у 17 країнах підтримали ідею використання відновлюваних джерел енергії, а у 15 країнах – ідею використання чистішого особистого транспорту.

Перехід до "зеленої" економіки дуже важливий. У більшості країн G20 молоді люди до 18 років підтримали ідею про те, що уряди мають підтримувати більше "зелених" підприємств та робочих місць. Найбільше це відчувалося у США, Франції, Індії та Японії.

Схоже, що молоді люди, які бажають вступити до лав робочої сили, не хочуть, щоб їхні перспективи працевлаштування були шкідливими для планети.

Адаптація має значення. Також опитування виявили, що молоді люди стурбовані майбутнім екстремальних погодних явищ і виявляють сильне бажання допомогти спільнотам по всьому світу адаптуватися. Напрочуд високий рівень підтримки серед молоді молодше 18 років порівняно з дорослими щодо хорошого та доступного страхування, а також більшої кількості систем раннього попередження про стихійні лиха.

Молодь, мабуть, хочуть справедливості для тих, хто вже постраждав від зміни клімату, і хочуть захистити своє майбутнє.

Необхідно більше освіти у тому, як діяти.

По 9 із 14 опитаних політичних рішень (від вимоги надання додаткової інформації про те, як виготовляються продукти, до зниження енергоспоживання в будинках  та на заводах) підтримка молодих людей до 18 років склала менше 50%. Це означає, що, хоча молоді люди вважають, що ми перебуваємо в надзвичайній ситуації, нам необхідно підвищити поінформованість про те, які дії необхідно вжити. Цей звіт показує ті галузі політики, в яких необхідно докласти більше зусиль для освіти громадськості, особливо майбутніх і нинішніх осіб, які приймають рішення.

Можна прослідкувати зв’язок між тим, чого хоче молоде покоління від дій у галузі клімату, і тим, які програми переслідують їхні уряди. Наприклад, у таких країнах, як Бразилія, де високий рівень обезліснення та деградації земель, понад дві третини молодих людей віком до 18 років виступають за активнішу охорону природи (на 10 процентних пунктів більше, ніж дорослі). Водночас в Австралії – країні з великою видобувною промисловістю – майже дві третини дітей до 18 років виступають проти спалювання забруднюючих видів палива.

Вся увага прикута до лідерів урядів, які напередодні Кліматичної конференції ООН 2021 оновлюють та зобов'язуються виконувати свої Національні цільові внески (НЦВ). Деякі з них демонструють підвищені амбіції, інші відстають. Країни G20 знаходяться десь у цьому спектрі.

Подібні результати нагадують лідерам про те, чого хочуть їхні люди. Хоча результати варіюються залежно від вікової групи та країни, вони показують нам, що громадська підтримка кліматичних дій лише посилюватиметься в міру того, як підлітки, що піклуються про клімат, досягатимуть повноліття. Попит на сміливу та широку політику лише зростатиме.

 

 

* На основі опитування Програми розвитку ООН (UNDP) понад 302 000 підлітків до 18 років у 18 країнах G20 (за винятком ЄС та Китаю).

Мої відео